Víz alatti örökségünk

2020.11.07. 07:00

Búvárrégészek kutatták a Balaton medrének titkait

Legnagyobb tavunk gazdag leletanyagot rejthet és el is kezdődhet a Balaton búvárrégészeti felderítése – erről október 17-i számunkban már írtunk. Azóta a szakemberek egy merülés során Tihanynál találtak is egy fadereglyét a mederben.

Rimányi Zita

20201016 Tihany Szonárral kutatják a tómedert búvárrégészek Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Örvényesnél szonárral vizsgálták át a Balatont búvárrégészek nemrégiben, mivel számos bronz- és római kori leletet rejthet a víz mélye. Próbakutatásuk során kiderült: jól működik az önkéntesekkel kiegészülő és múzeumok szakmai támogatását is élvező csapatuk.

A tihanyi Csúcs-hegynél egy, a mederből kiálló hosszúkás elem rajzolódott ki felvételeiken, és Balatonudvarinál egy olyan terület, ami egykor sziget lehetett középkori, római épületekkel. Ezeket az információkat azonban merüléseik során nem tudták igazolni. Azt tapasztalták, hogy csomókba rendeződött hínár van az utóbbi helyen. Nem is volt könnyű dolguk, mert erős szélben kellett lehorgonyozni hajójukat, s hiába alkalmaztak vezetőkötelet a búvárruhába öltözött szakemberek, az erős sodrásban, kis látótávolságnál kellett végezni munkájukat a víz alatt. A tihanyi Csúcs-hegynél már kedvezőbbek voltak a körülmények, de a szonár jelezte, a parttal párhuzamos hengeres jelenségek helyén nádtorzsákat, gyökereket találtak jórészt. Alaposan átnézve a medret itt előkerült egy régi, az 1960-as években alkalmazott búvármaszk és egy kis kúpos ólomgolyó, egy XIX. századi puskagolyó. Utóbbi már leletnek számít.

Egy helyi idős ember mondta el nekik, hogy Tihanynál a hajóállomás környékén tudomása szerint elsüllyedt dereglye lehet. Szonárral átpásztázva a területet rá is akadtak. Felvételükön részletgazdagon látszik bordázata és három hosszanti merevítő gerendája, rácsrendszere. Egy részét viszont üledék takarja, ezért gondolják, hogy mintegy húsz méter hosszú lehet.

Tóth János Attilától, az Argonauta Víz Alatti Kulturális Örökségvédelmi és Folyami Régészeti Kutatócsoport elnökétől, a hazai búvárrégészet szervezőjétől megtudtuk, hogy valószínűleg lapos aljú, száz-százötven éves fadereglye, ilyen jellegűeket a XIX. században és a XX. elején építettek. Ide érdemes visszajönniük és további vizsgálatokat végezniük. „Ebből is látszik, hogy nagy tavunkban bárhol bukkanhatunk történelmi szempontból érdekességekre, sok helyen kellene még kutatnunk” – szögezte le a szakember.

Ön tud roncsokról, maradványokról? Az Argonauta kutatócsoport várja mindazok jelzését, akik tudnak, hallottak a Balaton medrében rejtőző repülőgéproncsokról, hajómarad­ványokról vagy esetleg bármilyen olyan nyomról, amely fontos lehet a régészek számára. Természetesen ezeket a beérkező információkat a szakemberek ellenőrzik, értékelik, azonban segítségükre lehetnek kutatásaik során. Olvasóink elküldhetik a témában leveleiket a [email protected] e-mail-címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában