bőrünk egészsége

2020.11.01. 07:00

Kozmetikai kezelések változókori tünetekre

A kozmetikusnál a változókori bőrproblémákra is van megoldás. A klimax kozmetikai problémái közül a degenerációs folyamatok következtében kialakuló zsír- és vízhiány, az öregkori daganatok, a különböző festékképzési rendellenességek, szőrnövekedési rendellenességek, a vérkeringési zavarok megjelenése a legjelentősebb.

Tóth B. Zsuzsa

A változókorban megjelenő bőrproblémákra a kozmetikus tudja a megoldást, keressük fel a szakembert Fotó: Shutterstock

A szervezet víztartalmának csökkenése a klimaxban válik szembetűnővé. A bőr szöveteinek a víztartalma jelentősen csökken, a vízmegkötő faktorok termelődése és a faggyúmirigyek működése lelassul. Kialakulnak a degenerációs ráncok, a mimikai ráncok pedig elmélyülnek. A degenerációs ráncok a nyakon és a szem körül jelennek meg a leghamarabb, ezért nagy gondot kell fordítanunk azon területek ápolására. A bőr kollagén- és elasztikus rostjai károsodnak, a kötőszövet fibroblasztjainak az osztódása csökken ebben a korban. A bőr szürkés színűvé válik, a hám- és irharéteg határa elvékonyodik, sérülékennyé válik. Gyulladásra hajlamos lesz és érdes tapintású. Rugalmassága már nem megfelelő, ráncosodik.

A kozmetikában ma már nagyon sokféle kezeléssel vesszük fel ezekkel a problémákkal a harcot. Jó megoldás például a mezoterápiás kezelés, az őssejtterápia, a rádiófrekvenciás ránctalanítás, a hyaluronsavas ráncfeltöltés. A hormonegyensúly felbomlása következtében kötőszöveti daganatok alakulhatnak ki a bőrön. Például lágy fibrómák, pók angiómák, xanthómák, a szem környékén pedig xanthelasmák. A menopauza festékképzési rendellenességeinek kialakulása adódhat a máj működésének a zavarából és a vegetatív idegrendszer zavarai miatt. Azok májfoltok kialakulását eredményezhetik az arcon, nyakon és a homlokon is. A kézháton már a menopauza legelején elkezdenek megjelenni az apró szeplők. A festékképzési rendellenességeket kezelhetjük gyümölcssavas készítményekkel.

A változókorban megjelenő bőrproblémákra a kozmetikus tudja a megoldást, keressük fel a szakembert Fotó: Shutterstock

A menopauza kellemetlen tünetei tehát csökkenthetőek, így hozzájárulhatunk a jobb közérzethez és az önbizalom erősítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában