Duplán tesz jót, aki így gyűjti a műanyaghulladékot

2020.11.23. 07:00

Veszprém megyében is gyűlnek a kupakok a fémszívekbe

Fémszívekben gyűlnek a kis színes műanyagkupakok országszerte. Számos településen található ilyen megyénkben is, többek között Veszprémben a Kossuth utcánál, a postával szemben, Balatonfűzfőn és Cseszneken is, ahol a helyi, fémhulladékokból alkotó szobrász készített rá olyan díszt, ami a település nevezetességét, a várat formálja meg. Már Kisapátiban is van, hála a helyi nyugdíjasklubnak – tudtuk meg a vezetőjétől, Balassa Lászlónétól, a képünkön látható Erzsitől. A műanyagfelvásárlóktól így szerezhető bevételt mindenhol jótékony célra fordítják, ráadásul a kupakok újrahasznosulnak, rekeszek lesznek belőlük.

Rimányi Zita

A kisapáti kupaktároló néhány nap alatt megtelt. Balassa Lászlóné már alig tudott beletenni néhányat

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Rászorulók segítésére, tartósan súlyos betegek gyógyulásának támogatására hazánkban korábban is gyűjtöttek többek között civil közösségek, jótékony szervezetek műanyag kupakokat, az azokat feldolgozó cégek ugyanis fizetnek értük.

Ám nemrégiben még jórészt otthonokban tárolták az összefogások szervezői ezt a hasznosítható hulladékot nagy műanyag zsákokban, és szelektív gyűjtőedények mellé rakták ki zacskóikat, melyekbe bárki beletehette a flakonzárókat. A kupakgyűjtő szívek – úgy tudjuk – először Dániában jelentek meg, s aztán az északi kezdeményezést sokan jó példának tartották, mert így többen járulhatnak hozzá a közös gyűjtéshez, többen tudhatják, hol van az állandó helyük a jellegzetes alakú gyűjtőedényeknek. Hazánkban is elterjedtek. Sokan láthatják, ahogy a települések képét szebbé, érdekesebbé teszik, s általában egy-egy helyi embert segít ilyen módon egy-egy település közössége. Azt viszont kevesebben tudják, mi lesz a kupakokkal, amikor a szívek kiürítésekor elszállítják azokat.

– Főképpen alapítványoktól és magánszemélyektől vásároljuk fel a műanyag kupakokat.

Tudjuk, hogy az így kapott pénz jó helyre kerül, jótékony célra fordítják,

ezért átvételkor többet fizetünk, mint amennyit ezek a kis flakontetők érnek. Jelenleg kilogrammonként 65 forintot. Ám mi is szívesen áldozunk a rászorulók, a betegek segítésére, és még így is megéri folytatni a tevékenységünket, költséghatékonyan tudjuk azt végezni – mondta Horváth István, a műanyag-újrahasznosítással foglalkozó Holofon Zrt. igazgatósági tagja. Hozzátette: a kupakok jó alapanyagot jelentenek. Újra granulátum, azaz regranulátum készül belőlük. Ezek a kis műanyag darabok kétféle anyagból lehetnek, polietilénből vagy polipropilénből. Együtt nem lehet feldolgozni őket, mert törékeny lenne a végeredmény, az újrahasznosításra szánt alapanyag, s a palackokkal sem lehet együtt kezelni a kupakokat. Tehát először gépeken különválogatják a beérkezett flakontetőket alapanyaguk alapján, majd a mosásuk és a darabolásuk következik. Létrejönnek a kis bogyók, az említett granulátum. Ezt értékesítik olyan cégeknek, amelyek leginkább mezőgazdasági hasznosításra szánt rekeszeket gyártanak.

A kisapáti kupaktároló néhány nap alatt megtelt. Balassa Lászlóné már alig tudott beletenni néhányat

Horváth Istvántól megtudtuk: a fémszívekbe beledobhatjuk mindenféle italosedény műanyag záróját, az ásványvizek, az üdítők, a gyümölcsleves dobozok kupakját is, sőt, még a mosószeres flakonét is. A fogkrém tubusáét viszont nem. Büszke a negyedszázada működő cégüknek erre a mintegy tíz éve folytatott tevékenységére, ami a jótékonyságot és a környezetvédelmi célokat is támogatja, hiszen legalább a kupakok jó része nem gyarapítja a hulladékot. Tavaly több mint ötven tonnányit vásároltak, dolgoztak fel. Évről évre többet. S minden esztendőben versenyt is hirdetnek: a legtöbbet összegyűjtő szervezetnek ajándékot, pénzt vagy vásárlási utalványt adnak.

Új életet kapnak a kupakok, és gyógyulhatnak a támogatott betegek

– fogalmazott az igazgatósági tag.

Kisapátiban a helyi nyugdíjasklub szervezte meg, hogy elkészüljön a kupakgyűjtő szív és kirakják azt a község központi helyére.

– Nagyon örülünk, hogy megformálta a fia segítségével a kupakgyűjtőt helyi klubtársunk, Somogyi József. A hatalmas szívecske a falu vezetőségének jóváhagyásával készült, Sölét Máté alpolgármester segítségével helyeztük el a községháza mellett. Reméljük, a lakosság használja majd: ezután a műanyag kupakokat nem a szemétbe, hanem a kihelyezett gyűjtőtárolóba dobja – hangsúlyozta Balassa Lászlóné, a Kisapáti Szépkorú Nyugdíjas Klub vezetője. Hozzátette: terveik szerint a településen jótékony célra fordítják a kupakokból származó bevételt. Mi pedig reméljük, ezután még többen használják a köztéri fémszíveket. Nem nagy dolog otthon külön tenni a kiürült flakonok műanyag kupakjait, és mint kiderült, duplán lehet ezzel jót tenni. Kövessék azok példáját, akik már eddig is így jártak el!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában