Étkezési tanácsok

2020.12.27. 07:00

Mentes-e a mentes? – Erre figyeljenek a glutén- vagy laktózérzékenyek

Ha egy élelmiszer feliratán az szerepel, hogy „mentes”, attól még tartalmazhat kismértékben glutént, laktózt vagy cukrot. Mindenképp érdemes elolvasni az összetevők pontos listáját.

Rimányi Zita

Forrás: shutterstock

– A kalóriacsökkentett vagy épp a mentes felirat megtévesztő lehet azoknak, akik nem tudják pontosan, ezek mit jelentenek. A hazai szabályozás szerint ugyanis akkor is ráírható egy termékre például az, hogy gluténmentes, ha kismértékben tartalmaz ilyen alapanyagot. A boltok polcain pedig számos külföldi áru is megtalálható, azokra más országok előírásai vonatkoznak. Ezért sem érdemes megspórolni a címke alapos tanulmányozását. Jó, ha elolvassuk az összetevők listáját, amit kötelező feltüntetni. Emellett a tápanyagtartalomra vonatkozó adatokat is. S attól, hogy a gyártó nem tesz finomított cukrot egy termékbe, az még tartalmazhat cukrot, például gyümölcs- vagy tejcukrot. A pontos kifejezés, amit használnak is a feliratokon, hogy „hozzáadott cukortól mentes”. Ugyanis, ha gyümölcsöt, tejet tartalmaz, azoknak van cukortartalmuk. Ezzel például egy diabéteszesnek fontos számolnia – sorolta Laczkó Boglárka természetgyógyász.

Szerinte arról is tanácsos meggyőződni, hogy tartósítószert tartalmaz-e a termék. A tartósítószer-mentesnek feltüntetettben is lehet bizonyos mennyiségben. Persze szakértőnk is tudja, hogy a tájékozódás időt, fáradságot igényel, de még mindig jobb, mint orvoshoz járni, gyógyszert szedni amiatt, hogy a szervezetünknek nem megfelelő ételt vettünk.

Fontos kérdezni

– A legjobb az, ha közvetlenül a termelőtől tudunk élelmiszert vásárolni, akkor megkérdezhetjük tőle, pontosan mi van a kínálatába tartozó árukban. Ha régebb óta ismerjük, az kellő garanciát biztosíthat a pontos információszerzésre – állítja Boglárka, és felhívta arra a figyelmet, hogy az összetevők felsorolása nem mindig ad elegendő tájékoztatást arról, hogy egy-egy alapanyagból mennyit tartalmaz az adott élelmiszer. Arra viszont kötelező előírás vonatkozik, hogy az összetevők listáján az alapanyagok milyen sorrendben kell hogy szerepeljenek: az arány számít, azaz annak kell előrébb lennie, amiből több van a termékben.

Szakértőnk pedig még annak is gyakran igyekszik utánanézni például, hogy ha egy áruban aszalt gyümölcs van, akkor annak aszalásakor használtak-e cukrot. S ha egy-egy termék beválik nála, akkor is időnként újra elolvassa az összetevőit, megnézi a címkéjét, amikor ismét vásárol belőle, mert előfordul, hogy egy szabályozás megváltozása vagy csak az étel megújítása miatt módosítják az elkészítési receptet. Az se mindegy szerinte, hogy ha olajat használnak egy termékben, az milyen olaj. Repceolaj, pálmaolaj vagy épp kókuszolaj? Mindegyik másképp hathat emésztésünkre, és másféle terhelést jelenthet előállítása a környezetre.

Többféle érzékenység

– A cukormentes ételekbe gyakran édesítőszereket tesznek. Ajánlott megnézni, milyet, mert általában az allergiások, az ételérzékenyek tudják, nekik melyik nem okoz gondot. A gluténmentes termékek pedig sokszor nagy mennyiségű keményítőt tartalmaznak, épp a gabonafélék helyettesítése miatt.

Azonban egy cukorbetegnek a keményítők feldolgozása megterhelést jelenthet, vagy aki nagy mennyiségben fogyaszt ilyen élelmiszereket, ha korábban nem is jelentkezett nála a diabétesz, inzulinrezisztenssé válhat. S a laktózmentes áruban is lehetnek tejszármazékok, ami ugyancsak problémát okozhat a laktózérzékenyek emésztésénél – hangsúlyozta Laczkó Boglárka.

Vásárláskor tájékozódjunk a termékek összetételéről Fotó: shutterstock

A szakértő hozzátette: a glutén- és a laktózérzékenység gyakran együtt jár, egy-egy allergiásnál mindegyik ingerli a bélrendszert. Tapasztalatai szerint a cukorbetegeknek a cukormentes csokoládékból sem szabad sokat fogyasztaniuk, előnyösebb lehet, ha olykor inkább egy-egy – kakaót jelentős arányban tartalmazó – keserű csokiból esznek meg pár kockát. Nagyobb mennyiségben ugyanis a cukrot helyettesítő szintetikus anyagok is felboríthatják a szervezet működését.

Mindig mértékletesen

– A mentes terméknél is fontos a mértékletesség – szögezte le a természetgyógyász, aki jellemzően azok gyártóinak is utánanéz. Tájékoztatóik jellemzően alaposabb háttérinformációkat tartalmaznak, mint a termékeik címkéi, például alapanyagaik származási helyéről. Emellett környezeti szempontokat is érdemes figyelembe venni. Ha ugyanis tápanyagban szegény helyen termesztik az élelmiszer-alapanyagokat, az nem jó a fogyasztónak – mondta el, és hozzátette: a legjobb, ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk. Mentes termékeket, helyi termelők áruit is megvesszük, és magunk is főzünk, bár erre sokaknak kevés idő jut. A változatosság, a túlzások kerülése az előnyös egészségünk szempontjából. A szélsőségek boríthatják fel leginkább a hormonháztartásunkat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában