Változatos fajták

2021.01.17. 07:00

Alaposan gondoljuk át, hova ültetjük a bambuszt

A tél alkalmas időszak arra, hogy megtervezzük, milyen növényekkel telepítjük be tavasztól a kertet. Szóba kerülhet a különféle bambuszok ültetése is, főként japánkertekbe vagy kerti tavak mellé.

Tóth B. Zsuzsa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos

Azonban jól gondoljuk meg, hogy valóban kell-e nekünk bambusz a kertbe. Ugyanis a legközismertebb bambuszok olyan agresszíven terjeszkednek, hogy idővel meggyűlik a bajunk a megfékezésükkel. A bambusznádnemzetség több mint ezer faja ismert, méretük és formájuk megdöbbentően változatos.

Egyes fajták csak pár centi magasan kúsznak a földön, mások 30 méter magasra meredeznek, sőt, van olyan, amelyik fára kapaszkodik. Egyes bambuszok sűrű csomókban nőnek, mások nyitott ligetként. Egyesek levele csak centiméternyi hosszú, másoké a 30 centimétert is eléri. Sok bambuszfajta szára és levele gyönyörűen tarka.

Örökzöld levelűek, tavasszal újítják meg lombjuk nagy részét. Ilyenkor egy egészséges növényen egyszerre láthatóak zöld, sárga és kibomló levelek egyaránt. A megfásodó, rugalmas szárú, elbűvölően elegáns növények rendkívüli változatosságuknak és örökzöld mivoltuknak is köszönhetik, hogy egyre inkább elfoglalják méltó helyüket a világ kertjeiben. Akár nyírhatjuk, alakíthatjuk, sövényként vagy szoliterként, talajtakaróként szintén nevelhetjük, emellett a vastag szárakat kivágva paradicsom vagy cserepes virág mellé karónak is használhatjuk a bambuszt. Méretbeli változatosságuk miatt ott a helyük a legkisebb kertektől a legnagyobb parkokig mindenütt.

A bambusz igencsak mutatós, sokféle módon felhasználható növény. Több mint ezer faja ismert, méretük és formájuk megdöbbentően változatos Fotó: Nagy Lajos

Gondoljuk meg azonban, hogy ültetünk-e a kertünkbe bambuszt, mert a föld alatt terjedő hajtásaival több métert is képes megtenni anélkül, hogy észrevennénk. Átkúszik a kerti tó alatt, hogy aztán a túlsó partján bukkanjon fel, erős hajtásaival átszúrhatja a fóliát is ott, ahol sekélyebb a víz. Kibújhat a ház oldalánál, ahonnan szinte képtelenség eltávolítani, felnyomja a térkövet, betont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában