Az utca emberét kérdeztük

2021.01.01. 16:00

Érdemes fogadkozni, ha nem tartjuk be?

Bár nagyon sokan tesznek újévi fogadalmat, kutatások szerint az emberek 75-80 százaléka nem képes megtartani azt. Az utca emberét kérdeztük szilvesztert megelőzően.

Horváth Virág, Laskovics Márió

Pánczél Julianna és lánya, Vecseri Krisztina

Fotó: Horváth Virág/Napló

Újévkor sokan tesznek fogadalmat, hogy megváltoztatják addigi életvitelüket, szokásaikat. Persze a célok betartása nem mindig egyszerű, van, hogy az akaraterő, a kitartás, a következetesség kudarcot vall, és kívánságainkat felülírja az élet. Kutatások szerint az emberek kevesebb mint negyede tartja magát az újévi fogadalmaihoz harminc napot követően, és csupán nyolc százalékuk teljesíti azokat. 2020-ban a világjárvány alakította át mindennapjainkat, késztetett minket önvizsgálatra, fokozottabb szolidaritásra, és amely miatt idén tán még hangsúlyosabbak lehetnek fogadalmaink. De mit gondolnak az emberek, érdemes egyáltalán fogadkozni, s ha igen, miben szeretnének változtatni. Ennek kérdeztünk utána az óév utolsó előtti napján.

A veszprémi Pánczél Julianna és lánya, Vecseri Krisztina úgy vélik, a fogadalmak nem valósulnak meg, a kemény munka azonban meghozza gyümölcsét.

Pánczél Julianna és Vecseri Krisztina Fotó: Horváth Virág/Napló

– A Damjanich utcában működtetem az állateledel és szakkereskedést, és minden évben azt fogadom meg, hogy még több állaton segítek majd. Nekem a 2020-as év is pozitív volt, ez évben nyílt meg az üzletem, de bízom abban, hogy 2021 még jobb lesz. Nem a fogadalmakon múlik, hogy a következő évem jobb legyen, azért nekem kell mindent megtennem. Nemcsak a vevőimnek szeretnék segíteni, hanem az állatmenhelyeknek is, amelyekkel kapcsolatban vagyok. Jövőre már nem csak tápadományokkal, de tervben van 2021-ben, hogy jótékonysági vásárokat rendezzünk havi rendszerességgel, aminek a bevételét teljes mértékben az állatmenhelyeknek ajánljuk majd fel – mesélte Pánczél Julianna.

Vecseri Krisztina is bizakodóan tekint a 2021-es évre. – Úgy gondolom, ha el akarunk érni valamit, azt nem újévkor kell megfogadni, hanem abban az adott pillanatban, amikor ez megfogalmazódik bennünk. Én ebben az évben már egyetemre készülök, szeretném, ha felvennének, és szeretnék visszatérni a sporthoz is. Azt várom a 2021-es évtől, hogy minden, amit elterveztem, sikerüljön – tette hozzá Vecseri Krisztina.

Beneda Károly szerint felesleges előre tervezni Fotó: Horváth Virág/Napló

A veszprémi Beneda Károly sem tett újévi fogadalmat, úgy gondolja, az élet alakítja a tennivalókat, felesleges előre tervezni. – Én már 87 éves vagyok, és csak azt várom a 2021-es évtől, hogy túlélem. A feleségemmel önkéntes karanténban vagyunk, vigyázunk magunkra, csak a legszükségesebb dolgok miatt hagyjuk el a lakást. Felsőörsre járunk vásárolni, ott van a nyaralónk, mert a legtöbb esetben az ottani boltban egyedül vagyunk vásárlók. Nagyon bízom benne, hogy 2021-ben már vége lesz ennek a koronavírus-járványnak, hogy megint szabadon tölthessük az időnket – mondta el Beneda Károly.

Váczyné Agg Rita nem látja értelmét a – sokszor hiábavaló – fogadkozásnak Fotó: Laskovics Márió/Napló

A pápai Váczyné Agg Rita népművészeti bolttulajdonos, bőrműves már évek nem tesz fogadalmakat. – Vannak elvek, amelyek szerint az ember él, és ezeket minden évben, minden nap illik betartani, nem csupán az új esztendőhöz kötődően. Nem látok értelmet benne, és nem is értem, hogy miért ennyire közkeletű ez az új év beköszöntével. Az óév mindenkinek nehéz volt. A népművészeti üzletem árukészletével a turizmusra vagyunk berendezkedve, úgyhogy számomra is különösképpen nehéz volt az év. Próbálunk kitartani, megtartani az alkalmazottat. Emellett fontosnak tartom a családot, az egészséget, az egymásra való odafigyelést a járványtól függetlenül is, habár a vírus miatt ezek most talán mindenkinél előtérbe kerültek – jegyezte meg Váczyné Agg Rita.

Bakos György többször megfogadta már, de azóta sem tudta letenni a cigarettát Fotó: Laskovics Márió/Napló

A pápai Bakos György felszolgáló, vagyonőr azért nem szokott fogadkozni újévkor, mert úgy vette észre magán, hogy nem sikerül betartani. – Az egészségemre jobban oda kéne figyelnem, kerülni a nehezebb ételeket, illetve a dohányzásról kellene leszoktatnom magamat, de nem sikerül. Ezt a korábbi évek kifulladt fogadalmainak tapasztalataiból szűrtem le. Hatvanéves vagyok, mintegy harminc éve dohányzom. A cigarettát korábban kétszer próbáltam letenni, sikertelenül. A felszolgálást két hónapja szüneteltetni kényszerülök, ebből jelenleg nincs bevételem, szerencsére vagyonőrként még dolgozhatok – osztotta meg Bakos György.

Nagy Magdolna próbál boldog lenni és kizárni minden rosszat Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az Eger mellett élő, Pápán kiránduló Nagy Magdolna nyugdíjas úgy nyilatkozott, ezúttal, akárcsak minden évben, az az újévi fogadalma, hogy próbálja a legvidámabban, legboldogabban élni az életét. – Igyekszem kizárni mindent, ami rossz, valamint mindig, mindenkire mosolyogni. Merthogy a lelki egészség a legfontosabb ezen időszakban is. A koronavíruson túlestem, így hatvanöt évesen elég jól „lenyomtam”. Úgy vélem, egyszer legyünk túl rajta, és valahogy éljünk már boldogabban, térjünk vissza a rendes kerékvágásba. Ezenkívül nincs fogadalmam, ugyanis egészségesen élek, továbbra is így fogok, szeretve a gyermekeimet, unokáimat. Terveim még vannak, leginkább úti célok, azokból, amit tudok, megvalósítok – mondta el Nagy Magdolna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában