hideg

2021.01.21. 16:00

Idén mértek már mínusz 20,4 fokot is Veszprém megyében

Az egyébként informatikával foglalkozó Hajdár Richárd, hobbiból működtet meteorológiai mérőállomást bándi házuk udvarán, 2010 óta.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A fiatalember a saját maga által vásárolt mérőállomással folyamatosan szolgáltat adatokat az Időkép internetes portálnak. Általa tudjuk, hogy például január 17-én, Bándon volt a leghidegebb az országban, amikor mínusz 20,4 fokot rögzítettek a műszerek.

Richárd 2010 tavaszán, Németországban vásárolta meg a gyártónál, az akkor egyhavi fizetésébe kerülő műszert, amelyet aztán hét évig használt. 2017-ben egy jégverés tönkretette a szélsebességmérő kanalát, és szétverte a szélirány-mérőt is. A fiatalember ekkor újra megkereste a német gyártót, akik a korábbi vásárlására tekintettel, szinte gyártói áron szállítottak le neki egy új mérőállomást, amellyel: szélsebességet, szélirányt, hőmérsékletet, páratartalmat, légnyomást is mérhet.

Hajdár Richárd pontosan tudja, hogy miért van időnként rekord hideg Bándon Fotó: Molnár Sándor/Napló

Richárdnak a hőmérsékletérzékelőn lévő nagyon szűk, gyári árnyékolóház helyett egy, a magyarországi szabványnak megfelelő árnyékolóházat kellett készítenie, és így a két méter magasságban mért adatait már elfogadják tőle, mint hiteles értékeket.

– Sok mindennek meg kell felelni ahhoz, hogy adatokat szolgáltathassak az Időképnek. Ami ott, MeteoRick néven Bándnál megjelenik, azt az én állomásom szolgáltatja – meséli az udvar végében felállított állomás mellett. Már 2006 óta érdeklődik a meteorológia iránt, amely a hobbija lett. Mint mondja a környéken, rajta kívül csak Veszprémben volt aránylag profi, de azért még amatőr mérőállomás 2010 táján, ezért is vágott bele a megépítésébe.

A bándiak és a környékbeliek örülnek neki, hogy általa mindig hozzájuthatnak friss időjárási adatokhoz, amelyekre időnként még az országos média is felkapja a fejét, hiszen Richárd állomása mért már mínusz 24,6 fokot is, 2018 március elsején.

Többször is előfordult, hogy Bándon volt a leghidegebb az országban Fotó: idokep.hu

– Különösen speciális ez a hely. Volt, hogy le kellett fényképeznem a kint, tető alatt álló autómban is a hőmérsékletet, mert nem akarták elhinni, lehetetlennek tartották, hogy itt ilyen hideg van – meséli. Elmondja azt is, hogy leginkább három dolognak kell teljesülnie a nagy hideghez: hófedte legyen a környezet, derűs legyen az ég, és ne legyen légmozgás. A mínusz 20,4 fokos, aznapi országos hidegrekord mérésekor – idén, január 17-én, 23 óra 07 perckor – gyönyörű csillagos volt az ég, és mintegy 20 centiméteres porhó borította a környéket.

Fotó: idokep.hu

– Nekünk van még egy speciális tényezőnk is itt, Bándnak ezen a pontján, ami hatással van a hőmérsékletre. Mégpedig az, hogy itt három patak: az Aranyos-, a Séd-, és a Bándi-patak folyik össze. A fagyzughoz pedig nem kell más, mint hogy patak völgy legyen, mert a nehéz, hideg levegő megül ott – osztja meg a település hideg rekordjainak egyik titkát Hajdár Richárd. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra az érdekességre is, hogy Bánd magasabban fekvő részein a nap bizonyos szakaszaiban, akár három-négy fokkal melegebb van napközben is, mint itt a Petőfi utcai háznál, ahol a mérőállomása áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában