nem bonyolult

2021.01.31. 07:00

Így neveljük az orchideát

Az orchidea az egyik legelegánsabb és legtartósabb virág, nem bonyolult a nevelése, felesleges tartanunk tőle.

Tóth B. Zsuzsa

Az orchideák hosszú időn át megörvendeztetnek bennünket virágaikkal

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az orchidea fényigénye magas, ugyanakkor a tűző napot nem kedveli, levelei megéghetnek. Nyáron egyes fajokat a kert árnyékos részére is kitehetünk. A megfelelő páratartalmat a cserép alá szórt kavics vagy agyaggranulátum segítségével biztosíthatjuk. Hetente egy alkalommal elég öntözni – lehetőleg esővízzel –, és csak annyira, hogy ne álljon alatta a víz. Ha nincs esővíz, akkor az ioncserélt vagy az ásványvíz is jó, de a hazai csapvíz túl kemény a növénynek. Az orchidea örül, ha a reggeli, délelőtti órákban megpermetezzük, de lehetőleg a levelekre kerüljön a vízpermet, és ne álljon a növényen a víz.

Az orchideák hosszú időn át megörvendeztetnek bennünket virágaikkal Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A legtöbb orchidea érzékeny a légmozgásra, ezért a huzatot kerülni kell. Örülnek viszont a tápoldatnak, amit az öntözővízbe keverjünk. Nyáron minden második, télen harmadik-negyedik öntözéskor adjunk tápanyagot. Az orchideákat 2-3 évente kell átültetni, tavasztól őszig, jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű közegbe. Tehetjük agyagcserépbe, amely jól szellőzik, de hamarabb kiszárad. Választhatunk átlátszó műanyag orchideacserepet is, az tartja a nedvességet, és az is jól látható, hogy szükség van-e öntözésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában