időjárás

2021.01.06. 14:00

Rekordok nélküli, de melegebb év volt 2020

Az utóbbi öt­ven esztendő negyedik legmelegebb éve volt a tavalyi a megyeszékhelyen, közölte Kovács Győző meteorológus.

Marton Attila

Kovács Győző meteorológus Fotó: archív/Pesthy Márton

A szakember ezúttal is elkészítette az előző évről szóló meteorológiai összefoglalót. A repülőtéri állomás mérései szerint 2020-ban az évi középhőmérséklet 11,32 Celsius-­fok volt, ami 1,34 fokkal magasabb az (1981–2010 közötti) sokévi átlagnál. A májust leszámítva valamennyi hónap középhőmérsékleti értéke meghaladta az átlagot, a legnagyobb eltérést a február produkálta: öt fokkal melegebb volt az év második hónapja a szokásosnál, ezzel az utóbbi ötven év harmadik legenyhébb februárja volt a tavalyi.

A tavasz enyhébb volt az átlagosnál, de mégis hűvösebbnek éreztük, ennek pedig az volt az oka, hogy az időszak vége, május 1,6 Celsius-fokkal hűvösebb volt az átlagnál. Májusban átlagosan hat nyári nap szokott lenni, 2020-ban egy sem volt (ezt később pótolta a szeptember). A nyarat hosszan tartó meleg jellemezte, de ezúttal nem dőltek meg csúcshőmérsékleti rekordok. Nyári napból – amikor a maximum-hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot – a sok- évi átlagnál tízzel többet, 75-öt jegyzett fel a meteorológus. Hőségnap – amikor 30 foknál melegebb van – 17-szer fordult elő, ez a sokévi átlaggal megegyező érték.

Kovács Győző meteorológus
Fotó: archív/Pesthy Márton

A legmelegebb 32,2 Celsius-fok volt, ezt július 10-én és augusztus 29-én is feljegyezte a szakember. Hozzátette, 2020-ban hosszúra nyúlt a nyár, hiszen szeptember is a nyári időjárást idézte, középhőmérséklete két fokkal volt magasabb az átlagnál, és az átlagos hat nyári nappal szemben 14 napon emelkedett a hőmérséklet 25 fok fölé.

Szokatlan, de nem rendkívüli enyheség jellemezte az őszi hónapokat és a decembert is. Október és november egyaránt 0,8 fokkal haladta meg az átlagot, míg a december középhőmérséklete 2,2 fokkal volt magasabb az időszakra jellemző értéknél.

Meleg, de hőmérsékleti szél­sőségektől mentes volt a ta­valyi év. – Az átlagos 88 fa­gyos nappal szemben 75 napon csökkent nulla fok alá a hőmérséklet. Különösen enyhék voltak a decemberi reggelek: az átlagos 21 helyett csupán kilencszer volt fagypont alatt a minimum-hőmérséklet. Legutóbb ilyen ke­vés decemberi fagyos nap 1985-ben fordult elő. Téli nap, amikor a csúcshőmérséklet is fagypont alatt marad, 14-szer fordult elő, ez 12-vel kevesebb, mint a sokévi átlag. 2020-ban a szokásos hat alkalom helyett egyszer sem csökkent mínusz 10 fok alá a hőmérséklet, a leghidegebb napon, január 22-én mínusz 7,1 fokot mutatott a hőmérő – részletezte a meteorológus.

Tavaly 100 milliméterrel kevesebb csapadék hullott a sok­évi átlagnál. Szokatlanul kevés esett januárban (8,7 mm), februárban (21 mm), áprilisban (17 mm) és novemberben (3 mm). Az év során többször alakult ki aszályhelyzet, először január végén néhány napig, de a komolyabb károkat az áprilisi csapadékhiány okozta. Átlag feletti csapadékot csak a június hozott, ekkor 120 mm eső esett, 14-én felhőszakadás volt heves zivatar kíséretében, rövid idő alatt 61 mm csapadék hullott.

Tavaly kevesebb zivatar volt a szokásosnál, de június 14-én megyeszerte többheti csapadékmennyiség hullott le néhány óra alatt. Ősiben villámárvíz alakult ki Fotó: archív/Balogh Ákos

A szokásos 26 havas nap helyett csak tíz nap esett hó, mérhető hótakaró két napon, március 22-én és 23-án alakult ki egy-egy centiméteres vastagsággal. Kovács Győző kérdésünkre elmondta, a napos órák száma tavaly 2300 volt, ami 10 százalékkal több a sokévi átlagnál. Naposabb volt a március, az április és a július, míg borultabb a november és a december. Érdekesség, hogy decemberben összesen csak 16 órát sütött a nap az átlagos 44 órával szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában