viszonylag igénytelen, de annál hasznosabb

2021.02.28. 07:00

Citromot is pótló kedvelt fűszernövény

A citromfű akár meszes talajú kertben is szépen nő, a napos helyet szereti. Vethetjük magról vagy ültethetjük, és tőosztással szintén szaporítható.

Tóth B. Zsuzsa

A citromfű viszonylag igénytelen, de annál hasznosabb növényünk

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Levelének kellemes citromillata van. Frissen vagy szárítva alkalmas gyümölcsleves és gombás ételek ízesítésére, de tehetjük kompótba, és tea, szörp ugyancsak készülhet belőle. Teája csökkenti a magas vérnyomást, segíti az emésztést, erősíti a szívet, megszünteti az álmatlanságot. Főként idegerősítő és -nyugtató hatása ismert, de hatékony kezdődő depresszió esetén is. Serkenti a máj működését, szabályozza a pajzsmirigy funkcióit, segíti az ajakherpesz gyógyulását, csökkenti a vírus kialakulásának gyakoriságát. Emésztésjavító, puffadásgátló, valamint izzasztó hatású. Menstruáció előtti idegfeszültség csökkentésére szintén használják.

Ha teát készítenénk belőle, forrázzuk, ne legyen erős. Idegnyugtatásra, depresszióra naponta két-három csészével javasolt inni belőle étkezések között. Csapott teáskanálnyi teafűhöz 2,5 deciliter vizet mérjünk. Görcsös hányás esetén lassan elkortyolgatva igyunk egy csészével, vízhajtáshoz reggel éhgyomorra fogyasszuk. Ha megfáztunk, forrón igyuk az ágyban, legalább két csészével egymás után. Emésztésjavításra étkezés előtt fogyasszunk belőle egy csészével. Ha alvási problémákra isszuk, este lefekvés előtt tanácsos egy langyos csésze teát elkortyolgatni. Tinktúrája jó hatással bír a duzzanatokra, zúzódásokra, reumatikus fájdalmakra.

A citromfű viszonylag igénytelen, de annál hasznosabb növényünk Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A citromfűből remek szörpöt is készíthetünk. Virágzás előtt vágjuk le a hajtásait, ezzel további növekedésre is serkentjük majd. A kis ágakat áztassuk citromos vízbe, kis citromsavat is tehetünk bele, és akár mentát, vagy ha éppen nyílik, bodzát szintén. Egy-két nap után szűrjük le, édesítsük, ahogy szeretjük, és már fogyaszthatjuk. Télre is eltehető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában