megkérdeztük a szakértőt

2021.02.07. 07:00

Hajmeresztő előzések, gyorshajtás, sokkoló balesetek – mélyponton a közlekedési morál?

Több olyan, Veszprém megyében készült videó is felkerült az internetre az utóbbi időben, amelyek súlyos közlekedési szabálysértéseket, életveszélyes szituációkat rögzítettek. Ezeket látva az emberben felmerül a kérdés: tényleg ilyen mélyre süllyedt a közlekedési morál?

Sövényházi János

Tóth Zoltán, az egyik balatonfüredi autósiskola vezetője szerint összetett a probléma. Egyrészt valóban sokat romlott a közlekedési morál az utóbbi időben, de az is igaz, hogy mióta elterjedtek a fedélzeti kamerák, a média ráfókuszált ezekre a felvételekre. Régebben is történtek ilyen hajmeresztő esetek, csak korábban senki nem rögzítette ezeket, így a médiában sem szerepelhettek ilyen mennyiségben.

- Azt viszont sajnos nem látom, hogy a sofőrök tanulnának ezekből a videókból – mondja Tóth Zoltán –, ugyanis tapasztalatom szerint nem ritkulnak a szabálysértések, és a különböző portálokra is szinte naponta kerülnek fel újabb és újabb felvételek. Idegesek az emberek, türelmetlenek, sietnek, a járványhelyzet miatt a szokottnál többen közlekednek személykocsival. Olyan sofőrök is autóba ülnek, akik esetleg kevesebb gyakorlattal rendelkeznek, ez azonban nem lehet indok a tapasztaltabb autóvezetők számára, hogy felelőtlen előzésekbe, életveszélyes manőverekbe menjenek bele.

Ennél is szomorúbb, hogy sok sofőrt már az is idegesít, ha az előtte haladó betartja a szabályokat.

Olvasóink közül is sokan jelezték, ha a 40-es táblánál 40-nel haladnak (erre jó példa többek között a Hold utca Veszprémben), perceken belül mögéjük ér egy-egy türelmetlen autós, aki először „rájuk tapad”, aztán elkezdi „hátulról tolni”, vagy meg is előzi őket. Ugyanígy a 8-as főúton is azt tapasztalják olvasóink, hogy hiába haladnak a megengedett 110-zel mondjuk Fehérvár felé, szinte ötpercenként elhúz mellettük egy-egy sietős sofőr 130-150 km/órás vagy ennél is nagyobb sebességgel – aki aztán sem Inotánál, sem a csóri elágazónál nem lassít le, nemhogy 70-re, de még 90-re sem.

Tóth Zoltán hangsúlyozta, hogy bár iskolájukban a tanulóvezetőket folyamatosan a szabályok betartására intik, úgy tűnik, ezt a jogosítvány megszerzése után sokan elfelejtik. Ennek oka lehet az is, hogy az élet szinte minden területén megfigyelhető a morál hanyatlása, nem csak a közlekedésben. Ha általános divat a szabályok be nem tartása, miért pont a közlekedés lenne ez alól kivétel?

Pintér József baleseti helyszínelő is tartott már náluk előadást az iskolában, megnézték a sokkoló videókat, Tóth Zoltán mégis úgy látja, ezek csak ideig-óráig gondolkodtatják el a tanulókat.

– Bár jók a rendőrség baleset-megelőző kampányai, és szükség is van rájuk, valamiért mégsem elég hatásosak.

Időről időre felmerül, hogy a büntetéseken kellene szigorítani, hiszen az a sofőr, akit több tízmilliós autóval kapnak gyorshajtáson, mellényzsebből kifizeti a 300 ezres büntetést, aztán vigyorogva újra a gázba tapos. Szakértőnk szerint a szigorúbb büntetések valóban megoldást jelenthetnének: tudomása szerint van olyan európai ország, ahol az érvényes jogosítvány nélkül közlekedő sofőrt simán bezárják. A pénzbüntetés mértékét pedig jövedelmi viszonyok szerint lehetne differenciálni: egy hárommilliós bírság talán már a legdrágább Porsche sofőrjét is elgondolkodtatná – feltéve, ha van bevallott jövedelme.

Hogy hogyan is közlekedünk mi itt Veszprém megyében, arra jó példa A KRESZ vajon mi? csatorna legfrissebb autós válogatása:

Kapcsolódó írásaink:

https://www.veol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/ujabb-verfagyaszto-elozes-veszprem-megyeben-hajszalon-mulott-a-tragedia-video-4353883/

https://www.veol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/245-tel-repesztett-a-710-esen-mielott-lekapcsoltak-a-rendorok-meg-elozott-egyet-a-zarovonalon-video-4356265/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában