A mosipelustól a játékok, a ruhák csereberéjéig

2021.02.28. 07:00

Könnyű ökoszülőnek lenni – állítja a veszprémi pár

Ha az ökoszülőség azt jelenti, hogy törekszünk arra, átadjuk a környezettudatos szemléletmódot gyerekeinknek, igyekszünk példát mutatni nekik arra, hogyan tehetünk, hogyan tehetnek ők is a tisztaságért, a bolygónk fenntartásáért, akkor ökoszülők vagyunk – szögezte le Gyenes Viktor, aki Veszprémben feleségével két gyermeket nevel.

Rimányi Zita

A veszprémi Gyeneséknél a gyerekek dolga otthon a hulladékok külön edényekbe rakása

Forrás: családi

Gyenes Viktornak és párjának két gyermeke van, egy óvodás- és egy iskoláskorú. Az édesapa szerint a környezetvédelemben az a leglényegesebb, hogy kevesebbet kellene fogyasztanunk. Az ő családjának is. A Föld népessége ugyanis évről évre egyre korábban éri le a túllövés napját, az a napot, amikor elhasználja a bolygó adott esztendőben rendelkezésére álló energiaforrását – magyarázta el. Ez az időpont legutóbb már augusztusban elérkezett.

- Ha a szülők kevesebbet fogyasztanak, a példamutatás mellett a családi költségvetésnek is jót tesznek. Csak azt és annyit vegyünk meg, amennyi ténylegesen kell – hangsúlyozta Gyenes Viktor és rögtön hozzátette: a legtöbb hulladék az élelmiszerek csomagolóanyagából lesz, ráadásul ezek többsége műanyag, azaz kőolajszármazék vagy festett papír. Ő a feleségével és a gyerekeivel – mert ez jó közös program is – a veszprémi piacon vásárolja meg az ennivalójuk többségét. Helyi termelőktől, családi vállalkozásoktól. Meg is ismerkedtek velük, rendszeresen beszélgetnek és az apának meggyőződése, hogy jó minőségű húsfélékhez, zöldségekhez, mézhez, szalonnához, répához, uborkához, édesburgonyához jutnak így. Mivel ezek nem külföldi termékek, hanem a környéken teremnek, készülnek, így rövid a szállítási útvonaluk, nem fogy sok benzin, nem jut a levegőbe sok szennyező anyag, amíg eljutnak a vevőkhöz.

Gyenesék a helyi terményeket nem nejlonzacskóba kérik, hanem saját textilzsákjaikban viszik haza. Abba a két veszprémi boltba is járnak, ahol csomagolásmentesen, kimérve lehet az árut megvenni. Így szereznek be például jó áron könnyen lebomló mosószert. Gyerekeiknél kiskorukban mosipelust használtak. Csapvizet isznak, nem palackban vásárolhatót. Veszprémben jó minőségű a karsztvíz – érvelt az édesapa a környezetvédő megoldás mellett. Természetbarát írószert, újrahasznosított papírt vesznek rajzoláshoz is. Új játékot ritkán kapnak csemetéik, a meglévőket csereberélik más szülőkkel az internet révén. Ehhez már több csoport szerveződött a közösségi oldalakon. Ruháik esetében hasonlóképp járnak el, így olcsón jutnak jó állapotban lévőkhöz. A mesekönyveket pedig könyvtárból kölcsönzik nekik. Pici koruk óta arra szoktatták őket, hogy az ő dolguk a szemetet az otthoni szelektív edényekbe tenni és velük együtt viszik el aztán az így különválogatott hulladékot a gyűjtőszigetekhez. Ebben már egészen profik a kicsik.

A veszprémi Gyeneséknél a gyerekek dolga otthon a hulladékok külön edényekbe rakása Fotó: családi

- A wifit nem tartjuk folyamatosan bekapcsolva, a tévét se. Okostelefont, táblagépet nem használhatnak a gyerekek. Ezzel energiát takarítunk meg és a háttérsugárzástól védjük őket. Baráti körünk tagjaival, több családdal együtt szoktunk kirándulni a környéken, túrázunk a Bakonyban, a Balaton-felvidéken. Ez olcsó és jó kikapcsolódás. Sajnos láttam már olyat, hogy a babakocsiban tolt kisbaba mobiltelefonon nézett mesét, más esetben rácsos kiságy mellé tettek ebből a célból monitort. Jobban fejlődnek a kicsik, ha beszélgetünk, mesélünk nekik. Ugyan mindent piacról beszerezni nehezebb, mint egy bolt polcairól levenni az árukat, de ha tudatosan teszünk érte, nem nehéz ökoszülőnek lenni – állítja Gyenes Viktor.

Egy gyerek, egytonnányi szemét?

Egy kisbaba nagyjából négy-hatezer pelenkát használ el, mire szobatiszta lesz. Ez az eldobható változat esetében csaknem egy tonna nehezen lebomló veszélyes hulladékot jelent. Ezzel szemben a mosható textilpelenka használata környezetbarát és gazdaságos. A mai mosipelusok közül soknak olyan a tapintása, mint egy igényes gyerekruhának vagy egy francia luxus fehérneműnek: kellemesen puha, vékony anyagú. Bőrbarát, vegyi anyagoktól mentes, jól szellőzik. Van egy vízálló külső rész, abba kerül egy nedvszívó betét, és arra egy székletfogó lap, papírbetét. Eldobható pelenkával a számítások szerint egy gyerek „kipelenkázása” 250 ezer forintra jön ki, míg a mosható pelenkából a készlet hetven-nyolcvanezer forintból megvan. Jó lehet a következő gyereknek is, el is lehet ajándékozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában