Rácáfoltak a régi babonára

2021.02.11. 16:00

Ötven éve él házasságban a pápai Hajnalka és János

János és Hajnalka ötven éve esküdtek egymásnak örök hűséget. A pápai katolikus házaspár aranylakodalmát meghiúsította a járvány, de az eljegyzésük napján, karácsonykor bepótolták az ünnepséget, sőt az idén 79 éves férj még egy gondosan választott, közszemlére tett lakattal is megpecsételte a máig tartó szerelmet.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

János és Hajnalka immár ötven éve házasok. A városban köztiszteletnek és -megbecsülésnek örvendenek, szerény emberek lévén a cikket – ahogy a lakatokon is látható – csak keresztnévvel vállalták. A Házasság hete alkalmából ismerjük meg a történetüket.

A pápai Nagycsaládosok Egyesülete 2015-ben készítette el a szerelemlakatok állványát az Eötvös utcában, János már ekkor rakott ki lakatot a boldog házasságot bizonyítandó. – Nagycsaládosként, három gyermekkel és hat unokával, úgy gondoltam, én is tehetek fel lakatot, melyre a keresztnevünkön kívül a házasságkötésünk évszámát vésettem fel. Már akkor elhatároztam, hogy 2020-ban, házasságunk 50. évfordulójára egy újabbat teszek mellé. Mivel ez a jubileum egyszeri, megismételhetetlen, ezért egy kivételes méretű lakattal szerettem volna emléket állítani. A megfelelőért két évig járogattam havonta a győri régiségpiacra, míg végül is nagy örömünkre egy morva nemzetiségű eladótól sikerült megvennem. Az egykori Szovjetunióban készült, Kirov város neve a kulcslyuk fedőlemezén levő cirill betűs feliraton látható. Az 1,2 kilogramm súlyú, piros, szív formájú lakatot fehér és zöld színűekkel kapcsoltam a rácshoz. A lakatot június 13-án, a házassági évforduló napján akartam kitenni, de a koronavírus-járvány miatt nem tudtuk összehívni az ünnepre a családjainkat, ezért az eljegyzésünk napján, karácsonykor, de még a jubileum évében került a helyére – idézi fel az idén a 79. évét töltő János.

A szocializmusban erősen korlátozták és üldözték a vallásszabadságot, ezért másfél év jegyben járás után az egyházi esküvőt – Hajnalka és a szüleik foglalkozására való tekintettel – másutt, Tolna megyében tartották. A menyasszony keresztapja adta össze őket két tanú jelenlétében. – Ez a pap megjárta a börtönöket, mikor épp a plébániára helyezték. A falu párttitkára azt mondta róla, hogy ez az új plébános nemcsak hogy nem katolikus, hanem valami jezsuista. Persze jezsuita volt – jegyzi meg nevetve János, hiszen a jezsuiták ma is a legnagyobb és legaktívabb katolikus szerzetesrend.

A János által kihelyezett lakatok nem csupán felesége iránt érzett, de színeivel a haza iránti szeretetét is igazolják Fotó: Laskovics Márió/Napló

A polgári esküvőt és a lakodalmat egy héttel később tartották Pápán. A babona szerint a tizenharmadikán köttetett házasság csak válással végződhet. Hithű katolikusként Jánosék azonban nem tartanak a babonás hiedelmektől. – Hajnalka a Kígyó utca 13-ban lakott. Édesanyám lánykorában a Sárkány utcában, ő 1932. június 13-án tette le a képesítő vizsgáját a „Zárdában” (polgári leányiskola) – teszi hozzá János.

A hosszú együttlét titkait firtatva János rátér arra, hogy életében háromszor tett életre szóló fogadalmat: – Az 1952-es bérmáláskor az istenhitre, 1968-ban katonai esküt a hazám védelmére, valamint 1970-ben esküt a házastársi hűségre, vagyis leendő családomra. Úgy gondolom, ezek a tartós családbeli élet legfontosabb feltételei. Alapvetőnek tartom még a kölcsönös bizalmat, mely egyben a függetlenség záloga. Én sem bontom fel a feleségem leveleit, nem olvasok bele a naptárába, a naplójába, nem hallgatom telefonálásait. Mindkettőnknek van egy-egy, foglalkozásától független, hasznos szabadidős tevékenysége, elfoglaltsága. Persze rendszeresen végzünk közösen feladatokat, a konyhában, takarításkor, a ház körüli teendőkben, de mindig vannak tipikus női és férfi munkák is – sorolja a mai fiatalok számára szintén megszívlelendő jó tanácsokat, búcsúzóul hozzátéve:

– Tartom magamat édesapám hozzáállásához. Amikor egyszer a munkatársai megkérdezték tőle, hogy ki hordja otthon a kalapot, így válaszolt: A kis dolgokban a feleségem, a nagy dolgokban én. Nagy dolog ritkán adódik az életben… Én is ehhez igazodom, és elismerem, hogy a feleségem is ugyanúgy jót akar, sőt gyakorlatiasabb és jobb elképzelései lehetnek. Sokszor kőfejű vagyok, de vallom édesapám életelvét, miszerint kis örömökből áll az élet. Ezt megélem a házasságon túl a gyermekeink és unokáink életén át is. Hajnalkát váratlan, apró tettekkel, szívességekkel lepem meg, ki nem mondott kívánságait igyekszem észrevenni és teljesíteni. Aztán az arcán tükröződő kis öröm az én kis örömöm is. Ötven éve féltjük és szeretjük egymást a feleségemmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában