felajánlás

2021.03.22. 20:00

Ajándékot kapott a kalapácshintából kizuhant Krisztofer

Asztalos eszközöket ajándékozott egy férfi a Gógánfán élő Krisztofernek, aki kizuhant egy működés közben meghibásodott kalapácshintából, Várpalotán 2017 szeptember 2-án. Az akkor 18 éves fiatal életveszélyesen megsérült, kómába esett, de mára a csodával határos módon felépült, eljegyezte szerelmét és asztalos szeretne lenni.

Kovács Erika

Krisztofer szüleivel, és jótevőivel az asztalos eszközök átadását, Gógánfán Fotó: Családi

-Nem tudom elmondani, mennyire örülök az eszközöknek! Azokkal anyának és apának asztalokat, székeket, meg különféle bútorokat készítek majd, ezt mondta boldogan Máthé Krisztofer, amikor megérkezett hozzájuk Mikolay János, és fia, Zoltán. A két vecsési férfi a sajtóból értesült arról, hogy mi történt a fiatalemberrel, néhány évvel ezelőtt egy várpalotai rendezvényen. Onnan tudták meg azt is, hogy a fiatalnak nagy álma az, hogy asztalosként dolgozhasson, ahogy azt eltervezte még a balesete előtt.

János úgy fogalmazott, nagyon örülnek annak, hogy a fiatalember mára szépen felépült, és nagy boldogan adták át neki az asztalos padot, meg a különféle szerszámokat, egyebek mellett a ráspolyt, a kalapácsot és a vésőt, amiket az asztalosok használnak a mindennapi munkájuknál. Mindamellett átadott Krisztofernek egy kis fát is, amit féltve őriznek az asztalosok, és ezen a területen a szerencse, illetve a szép és sikeres munka jelképének számít.

Krisztofer szüleivel, és jótevőivel az asztalos eszközök átadását, Gógánfán
Fotó: Családi

A férfi arról is beszélt, hogy nagyon jó szívvel adta át a fiatalembernek a berendezéseket, amelyeket évtizedek óta féltve őrzött, ugyanis nyugdíjba vonul, és egészségi állapota miatt is felhagy az asztalossággal, fia pedig másik területen dolgozik. – A műhelyem eszközei a lehető legjobb helyre kerültek, jegyezte meg. Az ajándék átadásán nagyon meghatódott Dia, a fiatalember édesanyja, és Zoltán, az édesapja is.

A témában korábban egyebek mellett megírtuk, Krisztofer 15 métert zuhant a meghibásodott kalapácshintából. Édesanyja kezdettől fogva hitt abban, hogy fia meggyógyul, végig vele volt a kórházban, a kómában is beszélt hozzá. A fiú túléléséhez az orvosok viszont nem sok reményt fűztek.

A család korábban hét gyermekkel, mert egyik már nem velük lakott, szűkösen élt albérletben, Veszprémben, majd Hajmáskéren, egy apró lakásban. Az anya a gyerekeket gondozta, a családot tartotta össze, az apa több műszakban dolgozott, ahogy ma is, egy sárvári gyárban. Krisztofert 460 nap kórház és hosszadalmas rehabilitáció után gyomorszondával, gégekanüllel 2018. decemberében engedték haza a családjához Hajmáskérre.

Elölről kellett kezdenie mindent, eleinte csak feküdni tudott az ágyban. Újratanult beszélni, járni. Hatalmas lépést jelentett, amikor először segítséggel, nagyon lassan lejutott az utcára. Azóta eljegyezte Vandát és együtt élnek a családdal, asztalosnak készül. Tavaly augusztus óta Gógánfán egy saját kis házban élnek, amihez ügyvédjük javaslatára a falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény támogatásával jutottak.

–Azt szeretnénk, hogy derüljön ki az igazság, miért történt a baleset, fogalmazott az asszony, aki szerint fia felépülése a hitnek, a szeretetnek, Krisztofer hihetetlen erejének is köszönhető. A várpalotai hintabaleset tárgyalása folyamatban van a Veszprémi Járásbíróságon. A történtek miatt vádat emelt a Veszprémi Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt a szerkezet üzemeltetője, és megfelelőségi tanúsítványának kiállítója ellen. A berendezés az indítás után körülbelül másfél percig működött, amikor hatalmas reccsenéssel az egyik kar letörött, a tartóoszlopnak csapódott, majd az ütközéstől oldalra lendült, és mindkét gondolából egy-egy utas kiesett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában