természet

2021.03.23. 11:00

Badacsonytomajon már fát is örökbe fogadhatunk

A badacsonyörsi városrész legszebb pontján, a Folly Arborétumban március 25-én zárják a tavaszi örökbefogadói programot.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Archív

A jelenlegi tervek szerint áprilisban rendezik a Fogadj örökbe egy Folly-fát! kampány első örökbefogadói napját. Az akcióval az arborétum elsősorban az ember természetszeretetét és környezettudatosságát szeretné erősíteni, és nem utolsósorban trendivé tenni a természet iránti elkötelezettséget a gyerekek és felnőttek körében egyaránt. Több száz fa- és cserjeféle közül választhatnak az érdeklődők, köztük vannak a Folly büszkeségei: a cédrusok és a ciprusok is.

A Folly Arborétum minden korosztálynak kínál látnivalót és programokat
Fotó: Archív

Még 2020 októberében indult a Fogadj örökbe egy Folly-fát! kampány azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az embereket körülvevő fákra, növényekre, a természetes környezetre. A Folly mindig is fontosnak tartotta a környezet megóvását, az edukációban és a természetvédelmi nevelésben betöltött szerepvállalását. Folly Réka tulajdonos úgy nyilatkozott, hogy azt gondolják, lépésről lépésre kell haladni.

– Amint az arborétum is generációk alatt fejlődött, épült ki 115 év során. Dédnagyapám, Folly Gyula ültette az első növényeket, de van olyan fa, amelynek pompájában, nagyságában csak az unokái, vagy dédunokái gyönyörködhettek, gyönyörködhetnek. Négy generációjának elkötelezett munkája, hite és kitartása varázsolhatta a Balaton édenkertjévé ezt a helyet, ezt a szellemiséget. Ezeket az értékeket szeretnénk továbbadni az örökbefogadóknak is – magyarázza Folly Réka, az alapító dédunokája.

Himalájai selyemfenyő az arborétumban az örökbe fogadható fák között
Fotó: Archív

Az örökbefogadás jelképes, az örökbe fogadott fa, növény tulajdonjoga továbbra is a Folly Arborétumé marad. Örökbe fogadható minden jelenlegi és a jövőben ültetendő fa, illetve növény az arborétum területén. Egy növénynek csak egy örökbefogadója lehet, ugyanakkor az örökbefogadás fokozatától függően az örökbefogadó személye lehet egyén vagy család is. Az örökbefogadás fokozatai: bronz, ezüst, arany és aranygyűrű (ez utóbbi az arborétumban házasulandók részére).

A Folly első örökbefogadói napját idén áprilisban rendezik a Balaton édenkertjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában