Gólyavárás az áramszolgáltatónál

2021.03.24. 14:00

Közel 4500 fészektartóval várják a gólyákat – Védelmezik a fiókákat is

Az E.ON Hungária Csoport idén tavasszal is a madarak védelmére kihelyezett fészektartókkal várja a gólyákat.

Napló

Forrás: E.ON

Korábban összesen 4399 védőeszközt telepítettek, idén márciusra pedig újabb 48 került fel az oszlopokra a cég szolgáltatási területein. A már meglévő fészektartókat ellen­őrizték, ha kellett, cserélték a szakemberek, hogy a visszatérő madarak biztonsággal használhassák azokat és az áramellátás zavartalanságát se veszélyeztessék.

Az élővilágot kímélő, fenntartható és biztonságos energiaellátás megvalósításáért dolgozik idén is az áramszolgáltató, együttműködve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a nemzeti park igazgatóságok szakembereivel. A lakosságtól érkező és a szakértői javaslatok alapján választották ki azt a 48 helyszínt, ahova újabb fészektartókat helyeztek el. A védőeszközöket a vállalat munkatársai rendszeresen karbantartják, szükség szerint cserélik. A munkákat főként januárban és februárban végezték el, hogy a madarak visszaérkezésére minden készen álljon.

Az új fészektartókra fonott fészekalap is került. A beavatkozások során a régi gólyafészektartókat is ellenőrizték és javították. A régebbi, akár évtizedes fészkek többmázsásra is hízhatnak, és veszélyessé válhatnak, ezek új, fonott fészekalapot kaptak.

A kikelt gólyafiókák védelmére a fészek környezetében lévő hálózati elemekre szükség szerint burkolatot tesznek a szakemberek, emellett pedig kiülőket szerelnek fel, hogy távol tartsák a madarakat az oszlopok veszélyes részeitől.

Kiemelt esetekben az energiacég a meglévő légvezetékek föld alá helyezésével óvja az élővilágot. Emellett folyamatosan építi be a jelenleg ismert, madarakat védő megoldásokat a hálózatain, miközben a madárvédelmi szakemberekkel együttműködve új, innovatív eszközök fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet.

Néhány hete kezdték meg egy, a villamos hálózatokon nagy számban használt berendezés, az oszlopkapcsoló új, madárbarát típusának gyakorlati tesztjét három helyszínen.

A Kaposvári Villamossági Gyár Kft. fejlesztő mérnökeivel és természetvédelmi szakemberekkel, köztük az MME-vel és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal közösen újragondolt eszközt a hagyományoshoz képest „fejjel lefelé” szerelik fel, így nem érhető el a madarak számára olyan pont, ami veszélyeztetné őket. Tavaly nyár óta pedig már egy másik madárvédelmi eszköz gyakorlati tesztje is folyik a Hortobágyon. A Kaposvári Villamossági Gyárral, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal a madarak védelmére közösen kidolgozott új burkolatokat vizsgálják. Az áramszolgáltató szakemberei összesen tíz helyen helyeztek el új típusú burkolatot a függőleges helyzetű oszlopkapcsolókra. Az együttműködő szervezetek – egy éven keresztül – folyamatosan figyelik az eszközök működését, és az összegyűjtött tapasztalatok értékelése után, várhatóan majd idén ősszel döntenek arról, hogy a megoldás tömegesen alkalmazható-e.

A beavatkozások során a régi gólyafészektartókat is ellenőrizték és javították
Fotó: E.ON

Veszprém megyében összesen 339 gólyafészektartó található, amelyek közül 75 jellemzően nem lakott, azonban várja az érkező fiatal gólyapárokat. Az energiacég szakembereinek két esetben kellett megyénkben áthelyezniük a településen belül új helyre a korábban telepített gólyafészektartót a „gólyaváró” beavatkozások során.

Még a tavalyi esztendőben Somlójenőn, idén februárban pedig Várkeszőn végeztek el ilyen beavatkozást, részben a madárvédelmi szakemberek útmutatása alapján, részben a helyi településvezetéssel egyeztetve. Mindannyian nagyon bíznak benne, hogy ezeket az új helyre került fészektartókat is birtokba veszik majd a népszerű visszatérő madarak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában