cukrászok versenye

2021.05.18. 15:00

Döntős torták

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenötödik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

Rimányi Zita

Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. Harminchárom nevezés érkezett, ami messze túlszárnyalta a szervezők várakozását. Érdekesség, hogy idén az eper, a szeder, a mák és a kávé több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit ezek képviselték. A magyar gasztronómia jellegzetes alapanyaga, a tejföl több versenytortában szerepet kapott ezúttal és megjelentek olyan izgalmas zöldségek is, mint a rebarbara, a cékla és a paprika.

Újdonság volt, hogy szögletes tortákkal is nevezni lehetett. Sokan éltek ezzel a lehetőséggel, több modern formájú és újhullámos díszítésű torta versengett a továbbjutásért. Az idei döntős torták a következők: Arany ribiszke (Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda, Komárom), Napraforgó (Fodor Sándor, Habcsók Cukrászda, Budapest), Ludas Matyi (Karácsonyi Péter, Pierre Cukrászda, Nagybajcs), Szabacsi Rubató (Lakatos Pál, Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós), Őszi pitymallat (Nándori Cukrászda csapata, Nándori Cukrászda, Budapest) A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri öt tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a tortákat az ipartestület bemutató műhelyében, élőben kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest. A szakmai zsűri tagjai: Baracskay Angéla cukrászséf, Harrer-Abosi Beatrix (Harrer Chocolat, Sopron), Vaslóczki Orsolya (SUGAR! Shop, Budapest), Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső), Karl Zsolt (Karl Cukrászda, Dunaharaszti), Kiss Zoltán (Családi Kiss Cukrászda, Lajosmizse), Pataki Ádám (Pataki Cukrászda, Érd).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában