kert

2021.05.09. 07:00

Eljött a füvesítés ideje

A tavaszi időpont a legjobb a füvesítésre. Bár ezt a kerti feladatot bármikor végezhetjük, az egyik legfontosabb szempont, hogy vetés után tudjunk majd folyamatosan öntözni is Csizmazia Szilveszter kertészmérnök szerint.

Tóth B. Zsuzsa

Amennyiben betartjuk a legfontosabb szabályokat, gyönyörű pázsitunk lesz az udvaron az egész család örömére Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Amennyiben régi gyepet szeretnénk felújítani, vagy a területünk túl gazos, a gyomirtással kell kezdenünk a munkát. Csakis olyan, levélen át ható szert használjunk, amely a talajon át nem szívódik fel. Figyeljünk oda, hogy a hatásukhoz legalább 10-14 nap kell, de megéri a várakozást és a türelmet. A gyomok elpusztulása után ássunk és rotációzzunk. Ha nem gyomirtóztunk, villával vagy kézzel szedjük ki gyökerestül az évelő gyomokat.

Az előkészített talaj teljesen egyenletes, hantoktól és kövektől mentes, apró morzsalékos legyen. Ha kell, többször gereblyézzünk. Amennyiben köves a talaj, szükség lehet nagyjából 20 centiméter mély talajcserére. Ekkor lefektethetjük a vakondhálót, hogy megszabaduljunk a túrásoktól. Ha ásunk, fontos, hogy hagyjuk a talajt tömörödni néhány hétig, vagy füvesítés előtt is hengerezzünk. Nem jó, ha a talaj túlságosan laza. Ha már megfelelőnek találjuk a felszínt, elszórhatjuk a fűmagot. Leggyakrabban a sport- és a pázsitfűmag keveréket választjuk, előbbi jobban bírja a taposást, utóbbi élénkebb színű.

Ma már speciális körülmények közé, száraz vagy árnyékosabb területre is választhatunk magot. Vethetjük, ha szélcsendes az idő.

Négyzetméterenként körülbelül négy-öt dekagrammot szórjunk el egyenletesen. Először pár négyzetméternyi területre való magot mérjünk ki, szórjuk el, így láthatjuk, milyen sűrűre kell vetnünk majd. A begereblyézés határozott legyen, úgy, hogy nagyjából fél centiméter mélyre kerüljön a mag. Hiba, ha mélyebbre kerül, mint ha a felszínen marad.

Jó megoldás, ha a magot vékonyan tőzeggel, komposzttal takarjuk. Ha nincs hengerünk, lapáttal, a gereblye fokával is tömöríthetjük a talajt, lényeg, hogy a magot erősen a földhöz szorítsuk. Már csak locsolni kell. Nem az a fontos, hogy az öntözést azonnal elkezdjük, hanem, hogy ha már egyszer elvégeztük, akkor folyamatosan tartsuk nedvesen a földet. Legjobb, ha reggel és este is locsolunk.

Legrosszabb, ha a magot csírázáskor hagyjuk kiszáradni. Locsolhatunk napközben is. Szokták mondani, hogy napközben nem szabad locsolni, mert megég a növény. Ez azért lehet, mert a locsolócsőben felforrósodik a víz. Ugyanakkor a hideg víztől nem lesz baja melegben sem.

Amennyiben betartjuk a legfontosabb szabályokat, gyönyörű pázsitunk lesz az udvaron az egész család örömére
Fotó: Shutterstock

Most már csak egyetlen meglepetés érhet bennünket, ha a vakond megtalálja a kertünket, mert nem raktunk vakondhálót. Ne felejtsük el azonban, hogy védett állat.

Elkeserítő lehet még, ha már szinte keléskor gyomos a fű. Ha ezek csak egynyári gyomok, a rendszeres nyírással el fognak tűnni. Fontos, hogy az első fűnyírást időben végezzük el, mielőtt megdől a fű. Ha mindent jól csináltunk, a szomszéd pázsitja sem lesz zöldebb. Ha gyepszőnyeget telepítünk, annak előnye, hogy azonnal gyönyörű, használható pázsitot kapunk. Hátránya, hogy drága, és hosszú időn át nehezen tárolható. A füvesítés előtt közvetlenül vásároljuk, rendeljük, de kisebb mennyiséget alkalmanként a nagyobb kertészetekben is beszerezhetünk. Jól előkészített, elgereblyézett, lehengerezett talajra fektessük. Figyeljünk az illesztésekre, ahol kell, akár egy éles késsel is jól vághatjuk. Lefektetés után hengerezzük, locsoljuk, szükség szerint rendszeresen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában