Szappanból készít virágokat a fűzfői tanárnő

Polyák Polett a Báró Wesselényi Alapítványi Iskola második és harmadik osztályának osztályfőnöke. Vallja, hogy egy tanítónak mindenhez értenie kell. A karantén ideje alatt kezdett el szappanvirágokat készíteni.

Szendi Péter

Fotó: Szendi Péter

– Nem elég szeretni a gyerekeket. A szeretet mellett tudnunk kell jól és értelmesen tanítani, gyermekcipőket bekötni, odahajolni és lehajolni sírós és elkeseredett tanítványunkhoz. Ezt a munkát végzem tizennyolc éve, a helyi iskolában pedig két és fél éve. Munkám során mindig nagyon kedveltem a technika tantárgyat, amelynek művelése során a pici gyermekkezek alkotásokat hoznak létre. Az elkészült tárgyakban, gyermekszintű műalkotásokban benne van a gyermeki lélek – kezdi a beszélgetést Polett, akiben a tavalyi karantén idején fogalmazódott meg, hogy alkotni szeretne. Maradandót, olyan tárgyat felmutatni, amit ízlése szerint formálhat.

Fotó: Szendi Péter

Volt kolléganője korábban szappanfőzéssel foglalkozott. Mióta gyermekét hordozza, nem viseli el a szappanfőzés illatát. Félretette a már elkészített szappanvirágait, alapanyagait és eszközeit. Polett megvette tőle a szükséges eszközöket, és alkotni kezdett. Elkészültek az első szappanvirágok, amelyeket feltett a közösségi oldalára. Sok dicsérő hozzászólást kapott, ami jó érzéssel töltötte el, és ekkor határozta el, hogy komolyabban foglalkozik ezzel. Férje mindenben támogatta, nagyon sokat köszönhet neki.

Polyák Polett szappanból készített virágcsokraival
Fotó: Szendi Péter

A szappanvirágok alapanyaga egy kilogrammos szappantömb, mely növényi alapú. A tömbszappant kisebb darabokra aprítja, majd főzi és egyéni ízlés szerint bőrbarát festékanyaggal színezi. A folya­mat közben néhány csepp illóolajat ad hozzá. Ezután a meleg folyós masszát szilikonformákba önti, mely kihűlést követően el- nyeri végső alakját. A leírt folyamat nagyon egyszerűnek tűnik, ám komoly odafigyelést, állandó ellenőrzést és némi ügyességet kíván. Ezt követi mindaz a munka, ami még inkább egyedivé teszi a szappanvirágokat. Egy kompozíció készül, amihez nem mindegy, hogy mi lesz a tartóelem. Pici faláda vagy kas- pó. – A virágokat hordozó ládákat kibélelem, majd egyéni elképzelésem szerint – szín, méret és virágfajta – elhelyezem benne a virágokat. Ha az előzőekben felsoroltak megtörténtek, következik a további díszítés, melyhez többféle színű és anyagú organza áll rendelkezésemre. Mindig az a legfontosabb, hogy a fejemben összeálljon az adott csokor színe, illata, formája. Az elkészült művek többcélúak, hiszen betölthetnek dekorációs szándékokat, ám akinek kedve tartja, tisztálkodásra is használhatja – avat be a szappanvirágok készítésébe Polett, miközben elkészül néhány csokor, melyek igazán tetszetősek és egyediek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában