Távcsővel gyarapodott a Bakonyi Csillagászati Egyesület

A Bakonyi Csillagászati Egyesület a közelmúltban olyan távcsőhöz jutott, amely lehetővé teszi, hogy nappali csillagászati bemutatóikon és foglalkozásaikon megfelelő minőségben tudják bemutatni az érdeklődőknek a Nap dinamikus jelenségeit.

Tóth B. Zsuzsa

Az új távcső sok érdekes jelenséget tár a szemlélők elé. A képen az egyik egyesületi tag, Békési Zoltán látható észlelés közben

Forrás: Egyesület

A Bakonyi Csillagászati Egyesület az Interaktív csillagászati és természettudományos ismeretterjesztés folytatása a városban című projekt eszközbeszerzése keretében tudta megvásárolni a modern nap- távcsövet – tudtuk meg Ivanics Ferenc elnöktől.

Az új távcső sok érdekes jelenséget tár a szemlélők elé. A képen az egyik egyesületi tag, Békési Zoltán látható észlelés közben Fotó: Egyesület

– A Lunt LS60MT/B600C moduláris naptávcső segítségével H-alfa tartományban figyelhetjük meg központi csillagunk kromoszféráját. A hagyományos szűrővel ellátott műszerekkel nem látható kromoszféra sok lehengerlően érdekes jelenséget tár elénk – mondta az elnök. Hozzátette, hogy foglalkozásaikon az érdeklődők és a tagok már régóta várják, hogy kipróbálhassák az új távcsövet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában