Veszprém két legrégebbi kútja: a Kama-kút és a Várkút

Veszprém két legrégebbi középkori kútja a Kama-kút ( Koma-kút) és a Várkút. De mit érdemes róluk tudni?

Horváth Virág

Kolléganőnk ezen a képen a sötét Várkút alján fekszik éppen

Fotó: Nagy Lajos

A Kama-kút a róla elnevezett téren állt, és a Kama-forrásról szóló első oklevél 1271-ből maradt fenn. A Kama-kút elnevezése személynévből ered. 1293-ban mint Kama kútja fordul elő. A kút szabadon kifolyó forrás volt eredetileg, később a területet feltöltötték. A kifolyó víz útja látható az 1780. évi térképen. A kutat a múlt században kútágassal látták el, melynek vályújánál lovakat itattak. A város később vízemelő kerékkel látta el és láncos kúttá alakította. A vízvezeték megépítése után megszűnt a használata.

Kolléganőnk ezen a képen a sötét Várkút alján fekszik éppen
Fotó: Nagy Lajos

Hasonlóképpen középkori eredetű a Várkút vagy Sárkánykút a régi belső várban, a mai Szentháromság téren. Ez volt a középkorban és a török időkben a Vár egyetlen kútja. A Várkút a XVI. század második felében használhatatlanná vált. Később 1593-ban ismét szerepel az írásokban. csaknem ugyan ezen a helyen állította fel Tumler Henrik a Vár vízellátását szolgáló hidraulikus vízvezeték kútját 1767-ben. A régi Vár kutat helyreállíttatta 1938-ban a Műemlékek Országos Bizottsága, a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és a Szent István Emlékév alkalmára.

A Várkútba a tavalyi évben mi magunk is benéztünk, erről itt olvashat bővebben:

https://likebalaton.hu/telepules/balaton/hireink/varkut-veszprem-mentes-160957/

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3152838621393243&id=201453069865161

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában