A legendás „kapitális pontyot” ismét kifogták a Balatonból

Bizonyára sokan emlékeznek a Balaton egyik kapitális példányára, amelyet „Szesz tövesnek” neveztek el a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. ( BHNp. Zrt.) munkatársai.

Molnár Sándor

 Rácz Györgynek örök emlék marad a Balaton öreg vándorával való találkozása

Forrás: balatonihal.hu

A már 30 kilogramm feletti halat a nemzetközi versenyeken és a privát horgászatok során is többször kifogták már – egészséges állapotban és „jó” súlyban – a tó mindhárom medencéjében. Tavaly sajnos ellopták az ikonikus példányt, de szerencsére a kapitális ponty visszakerült a Balatonba.

– A történetnek ott lett vége, hogy társaságunk munkatársai visszahozták az ellopott halat, majd Siófokon, a Cinege-patak torkolatánál vissza is engedték ép és egészséges állapotban a Balatonba. Reménykedtünk abban, hogy jól van és ősszel újra megörvendeztet egy Horgásztársat, azonban a nyári visszaszállítás után erre a következő évszakban nem került sor. Eddig! Május 25-én éjszaka egy baráti társaság horgászott fogható pontyok reményében a Szántód-révnél. Rácz György dobós módszert alkalmazott, a kukoricával csalizott végszerelékét az éjszaka közepén húzta el a már jól ismert pikkelyes – tudtuk meg Hamvasi Miklóstól, a BHNp Zrt. horgászturisztikai menedzserétől.

Rácz Györgynek örök emlék marad a Balaton öreg vándorával való találkozása
Fotó: balatonihal.hu

A horgászok a fogást követően rögtön értesítették a halgazdálkodási társaság halőreit, Gáspár Andrást és Kiss Istvánt, akik azonnal a helyszínre siettek. A szántódi pecások nem számítva ekkora fogásra, matrac nélkül horgásztak és sajnos halőröknél sem volt ilyen eszköz, de matrac hiányában is törekedtek a körülményekhez képest legkíméletesebb bánásmódra: csak a gyors fotózás idejére engedték a parton tartani a halat, majd a mérlegelés után mellescsizmát húzva kíméletesen visszaengedték a 30,20 kilogrammos „Szesz töves”-t, amelyet a jellegzetes ismertetőjelei alapján a halőrök egyértelműen beazonosítottak. Az újabb kaland után a legendás ponty sérülés nélkül, ép állapotban úszott el a Balatonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában