Idén is bebarangolták a Kincsesgödör-barlangot

Idén már másodízben tartott nyílt napot a Plecotus Barlangkutató Csoport a tapolcai Kincsesgödör-barlang lejáratánál.

Tóth B. Zsuzsa

A barlangi nyílt nap kísérőprogramjai között kőzetbemutató is szerepelt

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A tapolcai, Halápi úti barlangbejárat mellett egész nap érdekes programok várták az érdeklődőket, akik le is ereszkedhettek a föld mélyébe.

Amint azt Réwész Dávid barlangkutatótól megtudtuk, a nyílt nap már a tavalyi évben akkora sikerrel járt, hogy idén alig várták a kedvező időpontot a megrendezéséhez. Amíg a felszínen bemutatták a különféle kőzeteket és barlangászfelszereléseket, valamint a gyerekeket az ugrálóvárba hívták, a barlangban mindenki bepillanthatott egy kicsit a barlangászok érdekes és cseppet sem veszélytelen munkájába, a föld alatti élet titkaiba.

A barlangászok felé rengeteg kérdés érkezett minden korosztálytól.

- A barlang már nagyon régóta ismert, mivel egy hatalmas külszíni beszakadása volt a jelenlegi lejárat helyén. Nevét arról kapta, hogy a háború után fegyvereket és egyéb tárgyakat találtak lent elrejtve, később a lakosság évtizedekig szemetesgödörnek használta. Így jelenleg is van olyan része, ahol a hosszú évek alatt folyó takarítási munka ellenére még mindig van szemét. A jelenlegi 11 méter mély betongyűrűs lejáratot még a rendszerváltás előtt építették ki – mondta Réwész Dávid.

A barlangi nyílt nap kísérőprogramjai között kőzetbemutató is szerepelt Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Hozzátette, hogy a Plecotus Barlangkutató Csoport jelenleg is aktívan kutat és oktat, a Kincsesgödör egyfajta oktatóbarlang szerepét is betölti. A barlang oldás által alakult ki a 10-15 millió éves miocén-szarmata mészkőben, jelenleg 450 méter hosszú a járata, a legmélyebb ponton 17 méter mély. A hőmérséklet állandóan 17 Celsius-fok körüli, ami arra utal, hogy a mélyebben áramló karsztvízzel kapcsolatban áll. Egyelőre azt még nem érték el a barlangászok – mondta Réwész Dávid a barlangban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában