Kutyával teljesítették a bakonyi túrát

Országosan egyedülálló programot tartott tizenegyedszer az Ajka Kórház SE és a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség.

Tisler Anna

Sokan várták, hogy bepótolhassák az áprilisban elmaradt teljesítménytúrát

Fotó: Györkös József

A Kutyával a Bakonyba elnevezésű teljesítménytúrát az előző években a Föld napja alkalmából szervezték meg, ám idén a pandémia miatt áprilisban nem tarthatták meg. A járványhelyzet enyhülése után most pótolták az elmaradt túrát.

A helyszín a szokásos volt, a kislődi sportpályáról indultak az úrkúti őskarsztot is érintő 17 kilométeres távra, és oda érkeztek vissza. A kitűzés az eredeti nyomvonalon volt, ebben segítettek a megyei szövetség elnökségi tagjai, Harkai Ferenc és Karácsony Sándor. Az út első része az országos Kék túra útvonalán vezetett Kislődtől Úrkútig, ezt bárki könnyedén teljesíthette.

A szintidő öt óra volt. A résztvevőknek térkép alapján történő tájékozódási képességgel is kellett rendelkezniük, ugyanis a kijelölt útvonalon találták meg az ellenőrzőpontokat. Az út során a kutyák jutalomfalatot, az emberek édességet kaptak. Az őskarsztnál geológus szakember, Dukán László várta a túrázókat, és bemutatta a természeti képződményt.

Sokan várták, hogy bepótolhassák az áprilisban elmaradt teljesítménytúrát Fotó: Györkös József

Mag Éva, a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség elnöke kérdésünkre elmondta, az ötlet onnan származik, hogy a családjában sokan rendszeres túrázók és kutyások, így összekötötték a kettőt. A program hamar népszerű lett a kutyával kirándulók körében, de kutya nélkül is többen érkeztek a táv megtételére. Az útvonalat úgy állították össze, hogy azt többgenerációs családok, kisgyermekesek vagy idősek is teljesíteni tudják. A rendezvény népszerűségét jelzi, hogy Budapestről, Balatonfüredről, Ajkáról, Várpalotáról is érkeztek résztvevők.

A részvételi arány kicsit visszaesett. Idén 37 csapat indult 40 kutyával és több mint 100 fővel. A kislődi Kléri Viktória és Hosszú Alexandra Molli nevű kutyájával érkezett. A fiatalok elmondták, szeretnek kirándulni, szép helyen élnek, erdők veszik körül a falut, így van rá lehetőségük. Molli már tudta, hogy túra következik, húzta a gazdáit, ezzel jelezve nekik, hogy induljanak mielőbb.

Mag Évától megtudtuk, hogy mindenki a megadott időn belül visszatért, sokan már a jövő évi időpont iránt érdeklődtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában