Az asztaloscsoporttól a világhírig

2021.06.11. 07:00

Országházi fabútorok, stadionülések fémjelzik a pápai cég szakmai sikereit

A közelmúltban két megbízás, az Európa-bajnokságra érkező portugál labdarúgó-válogatott szállásának és a Budavári Palota Szent István-termének bútorozása kapcsán is bejárta a sajtót a Pápai Asztalos Kft. neve.

Laskovics Márió

Kovács József ügyvezető igazgató és Gaál László asztalos a Szent István-terembe készülő díszes faragású ajtóval

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kovács József ügyvezető igazgatót ezen munkálatokról, illetve az elmúlt harminchat év illusztris referenciáiról kérdeztük.

Budapesten, a margitszigeti Grand Hotelben gyönyörűen felújított szobák várják az Európa-bajnoki mérkőzésekre érkező, a kontinenstornát június 15-én a Magyarország elleni meccsel kezdő, címvédő portugál válogatottat. Mint megtudtuk, a patinás szálloda bútorait és modern berendezéseit a Pápai Asztalos Kft. gyártotta. Kovács József elmondta: vállalkozásuk a Danubius szállodalánc rendszeres beszállítója, több hotelük bútorzati felújítását készítették el az elmúlt években, így jött a mostani felkérés

A tervezéssel megbízott Paralel Művek, Máté Tibor belsőépítész készítette a látványtervet, s miután minden részletet jóváhagytak, két hónapja kezdhettek el dolgozni a hozzáértő pápai asztalosok a közepes igényszintű fa-fém kombinációjú mobil bútorokon. Az egyedi éjjeliszekrényeket, minibárokat, komódokat, díszes ágyfejvégeket, pár gardróbot már leszállította a cég. Cristiano Ronaldóék bármikor el is foglalhatják az új bútorzatú 32 szobát és négy lakrészt, melyek a csoportmérkőzések idején nyújtanak pihenést számukra.

Böröczky Csaba asztalosmester és Gaál László asztalos dolgozik a Szent István-terembe készülő díszes ajtótokon Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kovács József a cég 35 éves történetét felelevenítve elmondta, a Pápai Építőipari Szövetkezet asztalosszakcsoportjaként 18 fővel alakultak, 1993-tól Pápai Asztalos Kft. néven működnek. Kezdetben, a rendszerváltás idején újonnan létrejött biztosítótársaságok, bankhálózatok, oktatási intézmények berendezéseit készítették el. Évtizedekig neves németországi színházak és koncerttermek nézőtéri zsöllyeszékeit, berendezéseit gyártották, aztán más országokéit, hazaiakéit is, illetve előadótermek pad- és széksorait. A cég 2010 óta az ipari parkban, rendkívül igényes üzemben, korszerű munkakörnyezetben működik, jelenleg 45 munkatárssal. Kovács József hozzáfűzte, egyre kevesebb a magas szinten képzett asztalos szakmunkás. A technikai hátterüket folyamatosan bővítik, 2010 óta két nagyobb beruházással javítottak a termelésen.

Az impozáns referencialistájukban megtalálható egyebek mellett a Művészetek Palotája (Müpa), a Zeneakadémia, valamint az Országház is. A pápai cég építette át az Országgyűlés alsóházi üléstermét 2014-ben: négy hónapos, rövid határidővel lecsökkentették az ülőhelyek számát, az oszlopok közé íves mellvédeket készítettek, valamint mozgáskorlátozott-helyet is kialakítottak. Az Országház könyvtárának bútorozása, valamint a parlamenti miniszterelnöki dolgozószoba foteljei szintén az ő kezük munkája. Akárcsak az ország első számú közintézményének rekonstruált, újragyártott 350 műtárgya, asztalai, székei és a 300 fős rendezvényterem teljes belső burkolata.

– Az utóbbi időben Dánia és Svájc teljesen elveszett, illetve a pandémia hatására majdhogynem teljesen lenullázódott az exportunk. Egyébként a brexit miatt több hazai bútoripari vállalkozásnak egyszerűen megszűnt az angol piaca – árulta el az exportmunkáik kapcsán Kovács József, hozzátéve, az ezredforduló óta sportlétesítmények székezésével szintén foglalkoznak. Igaz ugyan, hogy ezen ülőhelyek műanyag-fém kivitelűek, de világszerte asztaloscégek vállalkoznak a gyártásukra.

Kovács József ügyvezető igazgató és Csiki Zoltán asztalos-fafaragó a pápai cég üzemében Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A stadionrekonstrukciós programban 100 ezer darab székre sikerült leszerződnünk. Így valósult meg több vidéki, például a pápai, soproni, kaposvári stadion székezése. Majd tevékenyen vettünk részt a müncheni Allianz Aréna 70 kamionnyi székének gyártásában. Nagy élmény volt a nyitómeccsen jelen lenni. Ez az új típusú székcsalád azóta is szolgálja a sportrajongók kényelmét. Aztán a Zágráb Aréna, illetve az FK Austria Wien stadionjának teljes székezését mi végeztük. Az Atlético Madrid új stadionjába, a Wanda Metropolitanóba mi szállítottuk a sajtópáholyokat és a VIP-székeket. Székeink megtalálhatók szabadtéri színpadokon is, például Balatonfüreden, Debrecenben, a Margitszigeten – sorolta büszkén a futballt kedvelő ügyvezető igazgató.

A Budavári Palota Szent István-termének műemléki felújításában hét szakma képviselői, országszerte mintegy húsz műhelyben több száz szakember dolgozik. A pápai cég a terem – fotódokumentáció és faragványlista alapján rekonstruált – álmennyezetének és bútorainak gyártását 2017-ben kezdte el. Az első két év tárgyalásokkal telt, az üzemben másfél éve dolgoznak intenzíven a projekten.

– A megbízást követően derült ki, hogy a Műegyetemen van jobb, részletesebb fotódokumentáció. Így e mentén indult el a végleges kiviteli tervezés Rostás Péter művészettörténésszel és Angyal Tibor építésszel, részünkről pedig Horváth Gyula faipari mérnökkel. Az összes bútor rendkívül gazdagon, aprólékos faragásokkal díszített, Zsolnay-kerámiabetéten keresztül három csillár lóg majd le róla. Nagy kihívások elé állított minket, egész embert kívánt minden munkafolyamatában. A faragási mintázások végleges formái három faszobrászmester hosszadalmas munkájának köszönhetően alakultak ki. A művészettörténészek az eredetinél igényesebb felületeket vártak el. Volt, ami elsőre sikerült, de zömében többször kellett megfaragnunk ezen elemeket. Két hete végeztünk az álmennyezettel. Ezenkívül nyolc csodálatos karszék, hat taburett (alacsony, támla és karfa nélküli párnázott szék), két asztal is elkészült. A karszékek oroszlán- és angyalfaragványait tizenkétszer faragtuk újra. Jelenleg két, gazdagon díszített ajtó utolsó fázisainál tartunk – számolt be Kovács József ügyvezető igazgató.

Kovács József ügyvezető igazgató és Gaál László asztalos a Szent István-terembe készülő díszes faragású ajtóval Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Budavári Palota eredeti állapotában helyreállított déli összekötő szárnya és az újjászületett Szent István-terem kapuit augusztus 20-án nyitják meg a nagyközönség előtt, az első napokban ingyenesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában