Hőlégballonnal a Balaton felett

A Balaton és környéke a legszebb tájak egyike a magasból nézve is – állítja Kollár Gábor, aki már mintegy száz alkalommal szállt be hőlégballonkosarába, hogy fentről csodálhassa meg a természet ezerféle zöldes árnyalatát, a szél fodrozta tavat.

Rimányi Zita

Fotó: Balaton Ballooning

Lapunknak nyilatkozva úgy fogalmazott, a ballonozás a legtermészetközelibb repülési mód. – Fenn a csendet, a szabad lebegés élményét, a békét, a nyugalmat tapasztalhatjuk meg. Felszabadult vidámság, teljes ellazulás. A nyitott kosár oldala mintegy százhúsz centiméter magas, arra könyökölve csodálhatjuk a lenti világot – mondta.

– Ezer-ezerötszáz méteres magasságból megcsodálhatjuk a Balaton szél fodrozta vizét, szürkészöldben játszó árnyalatait, ahogy a nap rásüt, vagy éppen felhő árnyékolja egy-egy részét, és vitorlások fehérje pettyezi. Felhőtlen időben egyszerre látható fentről a Kis- és a Nagy-Balaton, a badacsonyi dombok, a Hévízi-tó. Ahol a szerves anyagoktól sötétebb színű Zala beleömlik a Balatonba, olyan keveredés figyelhető meg, mintha tintát öntenénk a vízbe. Nem muszáj a világ másik felére utazni, hogy csodát lássunk, és nem csak fürdőzni érdemes legnagyobb tavunkban – adott ízelítőt saját élményeiből Kollár Gábor, aki 16 évig vezette a Magyar Légiközlekedési Vállalat (Malév) győri irodáját az észak-dunántúli terület igazgatójaként.

Fotó: Balaton Ballooning

Egy nemzetközi, ballonozással foglalkozó cég kereste meg magyarországi terjeszkedésekor. Jó lehetőségnek tartotta, így 2008-ban elkezdték a Balaton környékén ennek a légi lehetőségnek a biztosítását az első és legnagyobb hazai professzionális hőlégballonos vállalkozásként. Eleinte arra számítottak, hogy főként külföldiek élnek majd vele, és az első esztendőkben valóban jelentős volt az arányuk. Azonban most már több a belföldi utasuk, főleg annak köszönhetően, hogy aki egyszer beszállt a kosárba, az felejthetetlen élményeket oszt meg ismerőseivel.

A hőlégballon működési elve nem változott feltalálása óta: propángázt égetve kerül meleg levegő az alul nyitott kupolába, ami könnyebb a külső levegőnél, így a magasba viszi az egyszerű szerkezetet. Ha emelkedni szeretnének a felszállók, befűtenek, ha ereszkedni, akkor engedik lehűlni a ballonba került levegőt. Leszálláskor a legtöbb esetben szép lassan a talpára érkezik a kosár. Ritkán megbillenhet ilyenkor, de ez normális. Sok helyi, magát balatoninak valló ember is ballonozott már, és szülőföldje olyan részeit fedezte fel így, amelyeket még ő sem ismert. „Ez fantasztikus pers­pektíva! Tudtam, hogy szép helyen lakom, de hogy ennyire gyönyörű vidéken!” – mondták már többen is. Repülés után általában jobban megbecsülik a természeti értékeket, többet tesznek a környezetvédelemért.

Fotó: Balaton Ballooning

Mivel tehető még biztonságosabbá a ballonozás? Számít a jó felszerelés és a pilóta képzettsége. Fontos, hány esztendeje foglalkozik szakmájával, az még inkább, mennyi repült órát tudhat maga mögött. A Nyugat-Balaton felett repülő ballont irányítók három-négyezerrel büszkélkedhetnek, nemzetközileg is elismertek, a világ legjobbjai közé tartoznak. Ugyan nem kötelező, de az utasokat elkülönítő rekeszeket biztonsági övekkel szerelték fel, s vízi mentőmellényekkel is ellátták. Hővédő tető óvja az embereket az égőfej melegétől, és radarjeladó is van a ballonban, így a légi irányítás mindig tudja, éppen hol tartózkodik.

A sétarepülések az élményszerzés érdekében is többnyire a késő délutáni órákban indulnak, és napnyugta előtt történik a landolás. Gondot csak az időjárás okozhat, ám ha a legkisebb esély van arra, hogy nem megfelelő a felszálláshoz, mert nagyobb szél, zivatar várható, akkor a földön marad a légi jármű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában