A Palotai Turul Társaság és a Mi Hazánk Mozgalom koszorúzott a kopjafánál

A magyar történelem egyik kiemelkedő, ám sokáig méltatlanul háttérbe szorított diadalára, a 907-es pozsonyi csatára emlékezett a napokban a Palotai Turul Társaság.

Szabó Péter Dániel

Magashegyi Zsolt korhű viseletben adott történelmi áttekintést a pozsonyi csatáról

Fotó: Szabó Péter Dániel

A Csík Ferenc parkban, a magyar győzelmet hozó ütközetnek emléket állító kopjafánál Vaszily Zsolt, a Palotai Turul Társaság elnöke kiemelte, kötelességüknek érzik, hogy a méltatlanul háttérbe szorított pozsonyi csatára emlékezzenek. – Különösen fontos ez, ha párhuzamot vonunk, hogy mi zajlik manapság a liberális értékrenddel megátkozott nyugaton Magyarország ellen. Megint minden vagyunk, csak jók nem. Ám most sem fog sikerülni, hogy hazánkat térdre kényszerítsék, megsemmisítsék – mondta Vaszily Zsolt.

Ezután korhű viseletben Magashegyi Zsolt beszélt a 907 júliusában vívott csatáról. – A honfoglaló magyarok 895–900 között történt benyomulása után a magyar fenn- hatóság területe 907-re nyugat felé már megközelítette a mai Ausztria területén lévő Enns folyó vidékét, és magába foglalt olyan területeket, melyek addig a Keleti Frank Királyság részét képezték. Ezért a frankok, de főképp a bajorok döntő katonai csapást akartak mérni a magyarokra, hogy megsemmisítsék vagy jelentősen kiszorítsák őket a Pannóniai őrgrófság területéről. A csatát a magyarok ellen elsősorban a bajor sereg vívta, de megsemmisítő vereséget szenvedett elődeinktől. Az ütközetben Luitpold bajor herceg és Theotmár salzburgi érsek is elesett, szinte a teljes bajor nemesség és számos keresztény pap életét vesztette a csata során. A magyarok újabb területeket nyertek az Enns folyóig, mely 955-ig a magyar határvonal lett, és a honfoglalás lényegében e csatával fejeződött be véglegesen – hangsúlyozta Magashegyi Zsolt.

Magashegyi Zsolt korhű viseletben adott történelmi áttekintést a pozsonyi csatáról Fotó: Szabó Péter Dániel

A megemlékezésen Sztanke Zoltán elszavalta Aranyosi Ervin A pozsonyi csata emlékére című versét, majd a rendezvény a Palotai Turul Társaság és a Mi Hazánk Mozgalom részvételével koszorúzással zárult a kopjafánál, ahol dísz- őrséget állt Deák Ferenc és Lukács Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában