Izgalmas programok festői környezetben Lovászpatonán

Apáink szülőföldje – Lovászpatona címmel szerveznek színes programokban bővelkedő gyermektábort a településen augusztus elején – tájékoztatott Bartha Lászlóné Borsó Katalin, a Lovászpatonai Baráti Kör elnöke.

Polgár Bettina

A gyermekek évről évre jurta- és turistasátrakban elhelyezve élvezhetik a programokat

Forrás: Archív

Megtudtuk tőle, a Lovászpatonai Baráti Kör Közhasznú Egyesületet 2009-ben azzal a céllal alapították, hogy felkutassák a faluból elszármazottakat, és velük összefogva tegyenek a település kulturális életének felvirágoztatásáért, értékeinek megőrzéséért. – E cél érdekében 2014-ben szerveztük meg először az Apáink szülő­földje – Lovászpatona című gyerektábort. A falu lakossága az utóbbi évtizedekben a felére csökkent, és az innen elszármazottak gyerekei, unokái egyre kevesebbet tudtak a településről, ahol szüleik, nagyszüleik felnőttek. A tábor megszervezésével arra törekedtünk, hogy az ország különböző részein élő lovászpatonai kötődésű gyerekekkel megismertessük a község múltját, jelenét, kultúráját – mutatott rá Bartha Lászlóné Borsó Katalin.

Hozzátette, immár hetedik alkalommal hívják a gyerekeket táborozni, akik a lovászpatonai kastély környezetében lévő, festői szépségű park fáinak árnyékában, jurta- és turistasátrakban elhelyezve élvezhetik a programokat. – A tábort emlékfaültetés, reggeli torna, tábortűz, vízifoci, dzsúdó, kézműveskedés, üvegfestés, sportlövészet színesíti, de megismerkedhettek már a gyerekek a sajtkészítés és a méhészkedés rejtelmeivel, a mézespuszedli- sütés fortélyaival, a tehenek, kisborjúk életével is. A tábor fénypontja az íjászfoglalkozás, melyet a helyi Avarok Nyilai Íjász Tized szervez a gyerekek számára. Emellett korábbi években íjászcsata, szivacskardokkal és vízi bombákkal vívott küzdelem is színesítette a tábort, továbbá agyagozás, ásványbemutató, néptánc, lovaglás alkotta a programok sorát – fejtette ki a Lovászpatonai Baráti Kör elnöke.

A gyermekek évről évre jurta- és turistasátrakban elhelyezve élvezhetik
a programokat
Fotó: Archív

Megjegyezte, a táborban büfé is működik, ahol a gyerekek kizárólag a teljesítményükkel kiérdemelt Kossuth-bankóval vásárolhatnak. A programsorozat részeként pedig minden évben Ki mit tud?-on mutatják be a résztvevők a tábor ideje alatt összeállított kulturális műso­raikat, amelyre a szülőket, a falu lakóit és a helyi nyugdíjasklub tagjait is várják.

– A tábor színfoltja minden évben az egyesületünk által alapított Patonay (Pitying) József-díj átadása, amelyet a programjaink megvalósításában kiemelt szerepet vállaló önkéntesek kapnak meg. Tudomásunk szerint a hazaszeretetnek, a honismeretnek ezen sajátos népszerűsítése egyedi a mai magyar gyakorlatban. A honismereti táborunkkal 2015-ben az Önkéntes Központ Alapítvány pályázatán Az év közösségi kezdeményezése kategóriá­ban országos 6. díjat nyertünk, 2017-ben pedig egyik önkéntesünk elnyerte Az Év Veszprém Megyei Önkéntese címet – hangsúlyozta Bartha Lászlóné Borsó Katalin. Hozzátette, a tábor költségeit mindeddig saját tagdíjakból és adományokból finanszírozták, idén pedig első alkalommal pályázati támogatást is kaptak a programsorozat megszervezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában