ekf

2021.07.09. 07:00

Térképre kerültek a veszprémi miniszobrok

A miniszobros kiadvány a Veszprém-Balaton 2023 program támogatásával született meg: az EKF 900 ezer forintos pályázati forrást ítélt meg rá és 20 ezer példányt nyomtak belőle.

Juhász-Léhi István

20210708 VEszprém EKF iroda. Bemutatják a veszprémi miniszobrokat jelölő térképes kiadványt. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Volt egy sikeres Veszprém térkép, ami azóta etalon, sokan szeretnének hasonlót, mondta a csütörtöki sajtótájékoztatón Mesterházy Ákos grafikus, a térkép tervezője, akinek nem ez a volt az első hasonló munkája, mint a miniszobros. A miniszobor térkép kapcsán elárulta: kihívás volt számukra, mert szerinte azt, amit a művész megálmodott, azok rajzba nehezen vihetőek át. Így aztán vonalas rajzokba, színesen, ruhában jelennek meg az alkotások. Érdekesség, hogy nem az egész város került térképre, hanem azok a helyek, ahol állnak a szobrok. A tervező azt is kitűnően megoldotta, hogy egy papírra felkerüljön a három „eligazító” nyelv (magyar, angol, német).

Bérczi Bea, a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője először abéli örömének adott hangot, hogy elkészült az ingyenes, tematikus kiadvány. Megjegyezte, a veszprémi miniszobrokat nagyon szeretik a helyiek, és a turisták is, ráadásul olyan helyeken állnak, amelyek ikonikusak. A szobrot meglátogatók eltudnak jutni a történelmi belvárosba, a Várba, vagy éppen a Kolostorok és Kertek sétaútvonalra. Ugyanakkor mindezt szeretnék még élményszerűvé tenni, ezért tematikus túrát terveznek a miniszobrok köré.

Fontosnak tartják a térkép terjesztését, amely több területre is kiterjed. Így péntektől a hét minden napján elérhető lesz a Tourinform irodában (Óváros tér), ugyanakkor a 3-és 4 csillagos veszprémi szállodákban, panziókban és a Hősök kapujánál fellelhető Ajándékboltban is, de mindezek mellett több belvárosi vendéglátóhelyen is megtalálják majd a turisták. Szeretnék, ha az északi part Tourinform irodáiban is elérhető legyen majd a térkép.

A projektet Török Balázs, az A1 Sped Kft ügyvezetője álmodta meg és találta ki, aki emlékeztettet, hogy a korábbi években kaptak helyet Veszprémben Kolodko Mihály szobrászművész alkotásai, amelyek azóta belopták magukat a veszprémiek szívébe, sőt, neveket is kaptak. A fővárosban a hasonló szobrok „közötti” séta állandó program, és hasonlót szeretett volna a megyeszékhelyen is, de a felfedezés élményének fokozásával. Ennek gyümölcs lett a most bemutatott kiadvány. Az volt a kérésük a grafikushoz, hogy ne jelöljék be a szobrok pontos helyét, hogy ne vesszen el a felfedezés varázsa. Kiderült az is: 5+1 számozott kiadvány is elkészült, amelyeket Kolodko Mihállyal írta Török Balázs nem másért, hanem azért, hogy majd azok egy része karitatív célokat szolgáljanak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában