Alaposan készítsük fel járművünket az utazásra

Ismét kezd egyre inkább kinyílni a világ, ezért már bátrabban tervezünk családi nyaralást, sok esetben autóval egy szomszédos országba.

Juhász-Léhi István

A pótkerék nyomását is ellenőrizzük indulás előtt

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az autós nyaralások előnye, hogy nagyobb szabadságot adnak, mint ha csoportosan utaznánk busszal, vonattal vagy repülővel.

Amennyiben azt szeretnénk, hogy ez a nyaralás idilli legyen, és ne zavarják meg kellemetlenségek, akkor érdemes autónkat az utazás előtt alaposan átnézni. Egy gumiabroncsok forgalmazásával foglalkozó társaság műszaki vevőszolgálatának vezetője, Tomin István arról beszélt a Naplónak, hogy autóval nagyobb távolságra elindulni nagy felelősség, de némi körültekintéssel az utunk problémamentes lehet. A jármű műszaki állapotát elindulás előtt feltétlenül ellenőrizni kell. – Az egyik alapvető tennivaló indulás előtt az akkumulátor, a fékek és az olajszint ellenőrzése. Ellenőrizzük az akkumulátor töltöttségi szintjét, mert kellemetlen azzal szembesülni, ha nem indul az autónk. A fékeknek is tökéletes állapotúnak kell lenniük, hiszen az utakon bármikor adódhat olyan helyzet, amikor hirtelen erős fékezésre kényszerülünk – sorolta szakember.

Érdemes odafigyelni az autó folyadékszintjeire is. Az egyik, talán legfontosabb, az olajszint: indulás előtt mindenképp ellen­őrizzük, és ha megfelelő, akkor is legyen a csomagtartóban egy liter tartalék, mert nem mindig lehet a közelben benzinkút, ahol beszerezhetjük. Ugyanígy járjunk el a hűtőfolyadékkal is. Az ablakmosó tartályát is érdemes teletölteni.

A pótkerék nyomását is ellenőrizzük indulás előtt
Fotó: Shutterstock

Egy hosszabb autós utazás rossz klímával elég kellemetlen lehet, ezért ezt feltétlenül elle­n­­őriztessük, illetve tisztíttassuk ki a rendszert.

Az európai szabályozások értelmében számos olyan tartozék vagy eszköz van, amelynek az autónkban kell lennie. Ilyen például az elsősegélydoboz, amiből, ha valami hiányzik, akkor azt pótoljuk. Minimum annyi láthatósági mellényt vigyünk magunkkal, ahányan az autóban utazni fogunk. Egy esetleges kerékcseréhez szerszámokra is szükség lesz, ezért ne felejtsük magunkkal vinni az emelőt, a kerékkulcsot és – ha van – a kerékőrt, valamint az elakadásjelző háromszöget.

Tomin István hangsúlyozta: senki ne tervezzen autós nyaralást nyári abroncs vagy legalább négy évszakos garnitúra nélkül! Semmiképpen se induljunk neki ilyen melegben téli abroncsokkal, hiszen ezek puhább keveréke a nyári használat során jóval nagyobb mértékben melegszik, ezért az abroncsoknak nem lesz megfelelő az úttartásuk, hosszabb lesz a féktávolság, és megnő a baleset és a defekt kockázata is.

Arról se feledkezzünk meg, hogy abroncsból nem négy van, hanem öt, tehát ellenőrizzük a pótkerék állapotát és légnyomását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában