Évfordulót ünnepelt Gógánfa, az Árpád-korban kialakult település

A község idén ünnepli fennállásának 790. évfordulóját. Ez alkalomból a falunapon Nagy Márta polgármester felelevenítette beszédében a község történetének állomásait.

Tóth B. Zsuzsa

A gógánfai falunapon a település fennállásának 790. évfordulóját is ünnepelték. A polgármester, Nagy Márta (középen) visszaemlékezett beszédében a község múltjára

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amint elmondta, minden település számára fontos, hogy megismerje múltját, hogy erre építhesse jövőjét. – Az Árpád-kori település nevét már 1231-ben említették. A feljegyzések szerint Gógánfán 1779-ben már létezett iskola, és a 18. század végén fejlettségével kiemelkedett szomszédai közül. Jelenleg a Gógánfai Fekete István Általános Iskola Gógánfa székhellyel és Dabronc telephellyel végzi munkáját. A kultúrház jelenlegi helyén 1961-ben épült, két vegyesbolt és egy bisztró üzemel. A község határában a Zalaszentgróti Állami Gazdaságnak volt alma- és körte-gyümölcsöskertje. Ehhez kapcsolódva büszkélkedhetünk néhai Kupits László találmányával, aki elsőként alkotta meg a motoros permetezőt. Gógánfa nevéhez fűződik a camembert sajt gyártása is, melynek sajtmestere Hoffmann József volt.

– A lakosság zöme római katolikus vallású. Gógánfa 1950-ben került Veszprém megyéhez, jelenleg a Gógánfai Közös Önkormányzati Hivatal irányítása alá tartozó 11 település székhelye. Épített örökségünk legszebb épülete a százéves Külley-kastély, a környék legszebb iskolája. Országos védettségű szakrális építészeti emlék a fogadalmi kápolna, amelyet Gyömörey György családi temetkezési helyként építtetett 1784-ben. A Gyömörey György tulajdonát képező kúriában ismerkedett meg egymással Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor, és később a gógánfai templomban kötöttek házasságot. Deák Ferenc, a haza bölcse 1828-ban a településen lett bérmaszülő. Hétköznapi hőseinkről, akik sokat tettek a településért, itt, a Megyefű parkban elhelyezett emlékoszlopokon emlékezünk meg. A még üresen álló könyv lapjai várják további hétköznapi hőseinket – sorolta a polgármester, és leszögezte, hogy minden településnek van múltja és jelene, de csak annak van jövője, aki tiszteli és becsüli a múltat.

A gógánfai falunapon a település fennállásának 790. évfordulóját is ünnepelték. A polgármester, Nagy Márta (középen) visszaemlékezett beszédében a község múltjára Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A gógánfaiak nyomot kell, hogy hagyjanak maguk után a gyermekeikben, unokáikban, éppen úgy, mint elődeink is megtették ezt velük. Ha előre akarnak jutni, mindenkire, kicsire, nagyra szükség van, össze kell dolgozni mindazokkal, akik hajlandóak tenni a községért – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy tervezik egy kiadvány készítését, amely bemutatja Gógánfa múltját hiteles adatokkal, régi fotókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában