Trópusi hangulat a bakonyi faluban

Különleges, trópusi hangulatú növényeket, többek között pálmát, banánt és elefántfület nevel a gannai Ékes család.

Polgár Bettina

A kerti tó vizét használják az öntözéshez Fotó: Polgár Bettina/Napló

Ékes Emőke párjával, valamint édesanyjával gondozza a növényeket a bakonyi kistelepülésen. Mint mondta, nagyon megtetszett nekik a japán termőbanán, ezért rendeltek az Alföldről három pici sarjat, melyekből a szállítás során egy elpusztult, a maradék kettőt viszont elkezdték nevelni, szaporítani, teleltetni. Az elmúlt négy évben jelentősen megnőtt az állomány, most már több mint 400 növényük van.

Ékes Emőke, mellette egy négyméteresre nőtt japán termőbanán
Fotó: Polgár Bettina/Napló

A legnagyobb számban japán termőbanánnal, Musa basjoo-val foglalkoznak, melynek a termése nem ehető. A Tropicana és Cavendish viszont már kétéves korára olyan termést hoz, mint ami a boltokban is kapható. – Nagyon szép és gyorsan fejlődő növény a Maurelli (más néven vörös banán vagy abesszin), ami a Kilimandzsárón 2300 méteres magasságban él. Nálunk még csak egyéves, kétméteres példá- nyok vannak, de a valódi élőhelyén a 12 méteres magasságot is elérheti – tette hozzá Ékes Emőke.

Mint mondta, napi szinten 2,5–3 órát tesz ki a növények gondozása, az öntözés, a gazolás. – Van egy kerti tavunk, amiben 70–80 aranyhal él. Az egyik fúrt kútból engedünk friss vizet a tóba, a leürített, haltrágyás vizet pedig egy másik fúrt kút vizével keverjük, és ezzel a vegyes vízzel öntözzük a növényeket, attól ilyen szépek – jegyezte meg.

A kerti tó vizét használják az öntözéshez
Fotó: Polgár Bettina/Napló

Hozzátette, a legnagyobb munkát mindig a teleltetés jelenti. – A japán termőbanánok hidegtűrőek, mínusz 17 Celsius-fokig bírja a rizómájuk a földben. Ezeket nem is kellene kiásni, megfelelő takarással lehet védeni. Ennek ellenére mi minden évben kiássuk, és a pincében teleltetjük őket – mondta el Ékes Emőke.

Nagyon szép és gyorsan fejlődik
a Maurelli (vörös banán)

Megjegyezte, készítettek már egy üvegházat, illetve a terveik között szerepel, hogy jövőre kertészetet nyissanak. Az elinduláshoz – ha lesz rá lehetőség – pályázati támoga­tást szeretnénk igénybe venni. – A kertészetben a már említett fajtákon kívül Red Tiger (vörös, csíkozott levelű) banánnal és elefántfüllel (Alocasia) is foglalkoznánk, illetve pálmákkal: Washingtonia robustával, kínai kenderpál- mával, mexikói kékpálmával. Szeretnénk egy nagyobb üvegházat is, fűtési és párologtatórendszerrel, növénynevelő lámpával – zárta Ékes Emőke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában