A személyiségünkhöz, képességeinkhez legjobban illő munkakör megtalálása lenne a cél

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a pályaválasztás fontosságát, hiszen a fiatalkorban meghozott döntésünk egy életre meghatározhatja a munkavégzéshez való viszonyunkat. Érdemes hát körültekintően, felelősen, a készségeinket figyelembe véve elindulni a munka világába.

Laskovics Márió

Somogyi Erika HR tanácsadó a pályaválasztás feltételeiről, lépéseiről, buktatóiról tart előadásokat

Forrás: családi

Somogyi Erika HR-tanácsadó tartott pályaorientációs előadást diákok és szülők számára nemrég a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégiumában, melyen egyebek mellett szó esett a pályaválasztás feltételeiről, a kihagyhatatlan lépésekről és az általános hibákról. A szakember kiemelte, a jó irány megválasztása elengedhetetlen életünkben, mert a fő cél, a kiegyensúlyozott élet egyik alapja az, hogy szeressük a munkánkat. Az első lépést pedig a sikeres pályaválasztás jelenti, hiszen nem mindegy, hogy milyen szakmát és iskolát választunk, hogyan készülünk fel a munka világára, és miként tervezzük meg életutunkat, valamint az mennyire van összhangban az egyéni fejlettséghez, képességekhez és adottságokhoz.

– A pályaorientáció mindig egy éveken át tartó folyamat, ahol információt gyűjtünk lehetőségekről, iskolákról, szakmákról, pályákról. A szakirodalom ezt úgy értelmezi, mint a döntés előtti támogatást, hiszen abban a pillanatban, amikor a fiatal kiválasztja a számára megfelelő iskolát és beadja a jelentkezési lapját, az már a pályaválasztás, ami mindig egy tudatos döntést feltételez. Ám a pályaválasztást nem csupán a felvétel időpontja jelenti, hanem az előkészület évei, ahol fontos szerepet kap a szülői minta és a családban ért hatások. Konkrétan ez az jelenti, hogy mit látott a gyermek, hogyan viszonyultak a szülei a munkához, hogyan kezelték érzelmi konfliktusaikat egy-egy munkahelyi helyzetben. Fontos az iskoláskor is, ahol a foglalkozásokról különböző benyomásokat szerezhet, valamint a serdülőkor, aminek a központi témája az, ahogyan viszonyul magához és másokhoz, mire tartja magát alkalmasnak. Mindennek kellene eredményezni a pályaválasztási érettséget, ahol tisztában van azzal a fiatal például, hogy milyenek a képességei, és lehetővé teszi, hogy adekvát módon válasszon. A tapasztalataim azt mutatják, hogy ez az esetek nagy százalékában nem teljesül, ezért szakember jelenléte nélkülözhetetlen. Napi szinten találkozom fiatallal és idősebbel egyaránt, akik szenvednek attól, hogy nincsenek a helyükön, és ekkor pályamódosítást eszközölünk, ami időbe, energiába és bizony pénzbe kerül, pedig megelőzhető lett volna – mondta el Somogyi Erika, aki azért tart pályaorientációs előadásokat, hogy segítséget nyújthasson.

Somogyi Erika HR-tanácsadó a pályaválasztás feltételeiről, lépéseiről, buktatóiról tart előadásokat Fotó: családi

– A hibás pályaválasztás következményei évekkel később jelentkeznek, és például szorongásos zavarokon túl munkavégzésre való alkalmatlanságot okoznak. Az alkalmasság két fontos tényezőn alapszik. Az egyik a szakmai hozzáértés, ami nemcsak az iskola elvégzését, hanem a megszerzett tudás gyakorlatba való átültetését is jelenti. A másik az emberi tényezőre fókuszál, arra, hogy szociálisan kompetens-e, elsajátította-e a foglalkozási szerephez szükséges viselkedésformát, a munkához és önmagához milyen a viszonya, képes-e alkalmazkodni, együttműködni, képességeinek megfelelő-e a munkaköre. Mindez vetíti előre a megfelelő munkavégzést. Amennyiben e két tényező nem találkozik, bármelyik is hiányzik, akkor gondoljunk csak arra, akinek ugyan megvan a végzettsége, de viselkedése miatt nem arra a munkakörre való, és ennek látható jelei is vannak, például arrogáns, klikkesedést generál, nem bánik tisztelettel a körülötte levőkkel vagy hanyagul végzi a munkáját. Az alkalmasság kialakításának támogatása a szülő legfőbb feladata és a pályaválasztás egyik építőköve. Mert a munka szeretete egy jó döntéssel kezdődik – zárta Somogyi Erika HR tanácsadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában