Fontos feladat a kézmosás megtanítása

Október 15-én tartjuk a kézmosás világnapját. Nagyon fontos, hogy már óvodáskorban megtanulják gyermekeink a helyes higiéniás szokásokat.

B. Virág Rita

A veszprémi Cholnoky Jenő Lakótelepi Tagóvodában már a legkisebbek is jól tudják, hogy milyen fontos a kézmosás

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A veszprémi Cholnoky Jenő Lakótelepi Tagóvodában már a legkisebbek is jól tudják, hogy milyen fontos a kézmosás. Szenyainé Csomai Mária óvodapedagógus, a Sün Piroska csoport vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyes higiéniás szokások kialakítása ebben a korban elengedhetetlen.

– A kézmosás megtanítása és gyakorlása az egyik legfontosabb feladatunk. Evés előtt és után, festés, gyurmázás, a mosdó használata után, beteges időszakokban és főleg a koronavírus idején különösen fontos – hangsúlyozta Szenyainé Csomai Mária.

A Sün Piroska csoport apróságai is jól tudják, milyen fontos teendő a kézmosás. Meg is hallgattunk egy versikét erről: „Evés előtt kezet mosok, beteg lenni nem akarok, mert ki piszkos kézzel eszik, bizony, hamar megbetegszik. Evés előtt kézmosás, egészséges, jó szokás!” – szavalta a gyereksereg.

A veszprémi Cholnoky Jenő Lakótelepi Tagóvodában már a legkisebbek is jól tudják, hogy milyen fontos a kézmosás Fotó: Balogh Ákos/Napló

Szabó-Iszlai Olivér szerint azért is kell kezet mosni, hogy ne legyünk betegek, mert a bacilusok megtelepszenek a kezünkön. A kisfiú emlékeztetett, amikor hazafelé megsimogatunk egy macskát, akkor otthon mindenképpen az első dolgunk legyen a kézmosás. Nagy Bálint érdeklődésünkre elmondta, ő legtöbbször akkor tartja a csap alá a kezét, amikor belenyúl a sárba vagy az udvaron játszik. Hernádi Milla pedig leszögezte, akkor kell kezet mosni, ha piszkos a kezünk.

Az ovisok egy verset is megtanultak a kézmosás fontosságáról, és még azt is megmutatták nekünk, hogyan kell alaposan megtisztítani a kezünket. Szenyainé Csomai Mária elárulta, amíg kezet mosnak, addig éneklik a Boldog szülinapot! című dalt, s amíg annak a végére nem érnek, addig kell szappanozni, dörzsölni a kicsiknek az ujjaikat, a tenyerüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában