Jótékony komolyzene – Különleges macskazenével is meglephetjük kedvencünket

Annyi különleges meglepetéssel szolgálatunk napjainkban házikedvenceinknek, hogy nagyon nehéz válogatni közöttük. Természetesen a legjobb élmény macskáink számára is, ha minél több minőségi időt töltünk együtt velük. Ellenben, ha a magaskultúra irányába szeretnénk haladni, akkor érdemes a komolyzenei ismereteinket leporolni cicánk legnagyobb örömére.

Horváth Virág

Fotó: Horváth Virág/veol.hu

A macskák ugyanis imádják a komolyzenét – persze nem mindegyiket, hiszen azok között is akad olyan, amitől még az embereknek is „feláll a szőr a hátán”, hát még a macskánknak. Ha nem szeretnénk kísérletezni, akkor érdemes rögtön a cicáknak íródott zenéket megkeresni az interneten, hiszen ma már ilyen is van. Egy nem rég készült kutatás szerint a cicáknak íródott zene nyugtató hatással van kedvenceinkre – derül ki a magyarmezőgazdaság.hu oldalról.

Az IFL Science cikke szerint a zene használata az emberi orvoslásban egyre gyakoribb, ebből kiindulva végeznek kutatásokat a zene állatokra gyakorolt hatásairól is. Kutyáktól egészen tamarinokig készítettek vizsgálatokat, amelyek során nyugodtabb viselkedést és csökkenő stresszállapotot figyeltek meg a zene hatására. A macskákkal kapcsolatos korábbi tanulmányoknál szintén azt tapasztalták, hogy bizonyos zenei műfajoknál csökkent az állatok stressz-szintje, különösen amikor klasszikus zenét hallgattak, szemben a poppal és a heavy metállal.

Fotó: Horváth Virág/veol.hu

A Louisiana Állami Egyetem kutatói azonban új dimenzióval egészítették ki ezeket a vizsgálatokat, megmérve a kifejezetten macskák számára íródott zene hatását. A Journal of Feline Medicine and Surgery folyóiratban megjelent tanulmányban húsz macskának a stressz-szintjét mérték.

A cicákat különböző zenei ingerek érték, de ugyanabba a stresszhelyzetbe helyezték őket: állatorvoshoz mentek. A kísérlet szerint a kifejezetten macskák számára írt Scooter Bere’s Aria című dalt David Teietől imádták a bársonytalpúak, és a stresszszintjük is csökkent. A dal egyébként az emberek számára is kellemes lehet, gőként a cicatartók számára, hiszen macskadorombolásra emlékeztető hanghatások és a macskanyávogáshoz közeli hangtartományban mozgó dallamok keverednek a különös dalban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában