2021.11.11. 17:00
Egészséges és finom fogások az erdőből
A 2021-es Bakony Expó központi témája a vad volt. A rendezvény keretében Kocsis Bálint mesterszakács két alkalommal is főzött a színpadon.
Fotó: Molnár Sándor/Napló
A Vad ízek világa – porondon a vad címmel meghirdetett interaktív előadások során szombaton levest főzött vadhúsból, majd ottjártamkor, vasárnap szuvidált, foszlós szarvascombot készített forralt boros szilvával, grillezett kukoricapolentával és birsalmaraguval, amit aztán a látogatók is megkóstolhattak.
A vadételek kapcsán a mesterszakács elmondta, hogy a vadhús hasonló „cipőben jár” hazánkban, mint a hal. Bár rengeteg vad él Magyarországon, mégis kevés vadhúst fogyasztunk.
– Szerintem méltatlanul hanyagoljuk a vadételeket, pedig tele vagyunk erdőkkel – hangsúlyozta Kocsis Bálint.
– Rengeteg szarvas, vaddisznó, őz, muflon, nyúl, fácán található az erdeinkben, és sajnos valamiért mégis keveset fogyasztunk belőlük. Olyan ez, mint a halfogyasztás. Itt van nekünk a Balaton, mégis kevés halat eszünk – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Kocsis Bálint.
A mesterszakács úgy véli, hogy talán a vadhúsok viszonylag magas ára is szerepet játszhat abban, hogy kevés kerül az asztalra belőlük. Másrészt kicsit idegenkednek tőle az emberek, pedig a vadételek megfőzése sem bonyolultabb, mint például a marhahús elkészítése.
Ráadásul a vadhús egészségesebb, mint a naponta fogyasztott húsok, mivel sokkal kevesebb zsírszövetet tartalmaz és beépíthető a diétákba. Mindemellett a vadhúsok ízvilága sokkal aromásabb, karakteresebb.
– Sajnos még mindig találkozom azzal, hogy ha valaki vadhúst kap, akkor pörköltet vagy gulyást készít belőle. Pedig érdemes kipróbálni mást is, mert például sültként, vadasként vagy steakként is bátran lehet használni – mutatott rá a mesterszakács, aki kiemelte: nagyon szeret vadhúsokkal dolgozni. Mint mondta, nagyon hálás és kreatív alapanyag, igaz, odafigyelést és alázatot igényel, de jó belőle ételt készíteni.
Kocsis Bálint mindenkinek azt javasolja, hogy próbálkozzunk meg egy raguleves elkészítésével. Például egy tárkonyos, rozmaringos vagy kakukkfüves, tejszínes szarvasragulevessel és zöldfűszeres burgonyagombóccal, ami nem egy bonyolult feladat a háziasszonyok számára, viszont érdemes kipróbálni ezt a teljesen másfajta ízvilágot.
Friss hírek Veszprém Megyéből
- Augusztusban is jönnek a retró vonatok a Balaton partjára
- Balatonfüreden indult útjára az idei nyár első Kék Karavánja
- Emléktáblát avattak Balatonalmádiban a yacht klub és a földkerülő hajós tiszteletére
- Határvadászokat toboroznak a Művészetek Völgye Fesztiválon
- Improvizáció dallal, verssel, színházzal - Összehozza az embereket a közös játék öröme a Völgyben