Egészséges és finom fogások az erdőből

A 2021-es Bakony Expó központi témája a vad volt. A rendezvény keretében Kocsis Bálint mesterszakács két alkalommal is főzött a színpadon.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Vad ízek világa – porondon a vad címmel meghirdetett interaktív előadások során szombaton levest főzött vadhúsból, majd ottjártamkor, vasárnap szuvidált, foszlós szarvascombot készített forralt boros szilvával, grillezett kukoricapolentával és birsalmaraguval, amit aztán a látogatók is megkóstolhattak.

A vadételek kapcsán a mesterszakács elmondta, hogy a vadhús hasonló „cipőben jár” hazánkban, mint a hal. Bár rengeteg vad él Magyarországon, mégis kevés vadhúst fogyasztunk.

– Szerintem méltatlanul hanyagoljuk a vadételeket, pedig tele vagyunk erdőkkel – hangsúlyozta Kocsis Bálint.

– Rengeteg szarvas, vaddisznó, őz, muflon, nyúl, fácán található az erdeinkben, és sajnos valamiért mégis keveset fogyasztunk belőlük. Olyan ez, mint a halfogyasztás. Itt van nekünk a Balaton, mégis kevés halat eszünk – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Kocsis Bálint.

A vadhúsnak karakteresebb az íze
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A mesterszakács úgy véli, hogy talán a vadhúsok viszonylag magas ára is szerepet játszhat abban, hogy kevés kerül az asztalra belőlük. Másrészt kicsit idegenkednek tőle az emberek, pedig a vadételek megfőzése sem bonyolultabb, mint például a marhahús elkészítése.

Ráadásul a vadhús egészségesebb, mint a naponta fogyasztott húsok, mivel sokkal kevesebb zsírszövetet tartalmaz és beépíthető a diétákba. Mindemellett a vadhúsok ízvilága sokkal aromásabb, karakteresebb.

– Sajnos még mindig találkozom azzal, hogy ha valaki vadhúst kap, akkor pörköltet vagy gulyást készít belőle. Pedig érdemes kipróbálni mást is, mert például sültként, vadasként vagy steakként is bátran lehet használni – mutatott rá a mesterszakács, aki kiemelte: nagyon szeret vadhúsokkal dolgozni. Mint mondta, nagyon hálás és kreatív alapanyag, igaz, odafigyelést és alázatot igényel, de jó belőle ételt készíteni.

Kocsis Bálint a Bakony Expó színpadán
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Kocsis Bálint mindenkinek azt javasolja, hogy próbálkozzunk meg egy raguleves elkészítésével. Például egy tárkonyos, rozmaringos vagy kakukkfüves, tejszínes szarvas­ragulevessel és zöldfűszeres burgonyagombóccal, ami nem egy bonyolult feladat a háziasszonyok számára, viszont érdemes kipróbálni ezt a teljesen másfajta ízvilágot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában