Gyerekprogramokkal ünnepelték a Márton napot Balatonkenesén

Idén is megszervezte a Nők a Balatonért Egyesület helyi szervezete a Kultúra Háza közreműködésével a Márton napi libaságok című rendezvényét szombaton Balatonkenesén.

Horváth Virág

2021113 Balatonkenese Kultúra háza. Márton napi vigaszságok, játszóház. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

A tavalyi évben a koronavírus-járvány miatt elmaradt ugyan a rendezvény, de a helyi Nők a Balatonért Egyesület fennállása óta minden évben megtartják ezt a rendezvényt. Thury Attiláné, a Nők a Balatonért helyi szervezetének vezetője elmondta, több mint húsz éve tartják ezt a hagyományt a településen.

Jurcsó János, Balatonkenese polgármestere a kulturális bizottság által összeállított programtervében minden évben fontos sarokpontja a Marton nap. – Hosszú évek óta szervezi a NABE a településen a Márton napot, és nagyon örülünk annak, hogy novemberben is van ok arra, hogy a település lakói közösen töltsék el az időt. Nyilván, idén még a szükséges előírások betartásával zajlik az esemény. Ami kuriózum, hogy ez év augusztusában a negyedik Balatoni Horgászok Napján a NABE tagsága árulta a kóstoló jegyeket, és az innen befolyó összegből szervezték meg a Márton napi rendezvényt. Azt gondolom, ez példaértékű, hiszen a település rendezvényeit ilyen módon is összekapcsolja ez a kezdeményezés – mondta el a polgármester. Hozzátette, a gyerekprogramokra mindig nagy az érdeklődés, idén is érkeztek más településekről érdeklődő családok. – Szép dolog megtartani a Márton napi hagyományokat, hiszen, ha mi nem adjuk át a fiataloknak ezeket a szokásokat, akkor előbb-utóbb elfelejtődnek ezek az ünnepek, ez pedig egy sajnálatos fordulópontja lenne a saját nemzettudatunknak. Ezen hagyományok megőrzésében a településen nagy szerepük van a helyi civil szervezeteknek.

A Márton napi libaságok rendezvényen a résztvevők megismerkedhettek a Márton nap történetével, megtekinthették a helyi óvónők meglepetés-előadását, megkóstolhatták a híres ludaskását, a gyermekek pedig tréfás feladatokon keresztül ismerhették meg az ünnep népszokásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában