Fejlesztik a kerékpáros közlekedést

2021.11.21. 20:00

Három kényelmes bringapontot adtak át Herenden és Szentgálon

Szentgálon két, Herenden egy kerékpáros pihenőhelyet adtak át ünnepélyesen vasárnap. Az új bringapontok kialakítására és a kerékpáros közlekedés fejlesztésére összesen 60 millió forint TOP-os forrást nyert a két önkormányzat. Az új bringapontok kiválóan alkalmasak arra, hogy a Szentgál és Herend közötti 3,5 kilométeres útszakaszon kerékpározók vagy erre túrázók megpihenjenek, szomjat oltsanak.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az avatón Ovádi Péter országgyűlési képviselő gratulált ehhez a fontos turisztikai fejlesztéshez. Mint megjegyezte, nem elég csak a településeket fejleszteni, hanem az oda vezető utakat is kell. Örömét fejezte ki amiatt, hogy Herend és Szentgál között a közelmúltban megújult az út, amely azzal, hogy kerékpározható lett, egy új funkciót is kapott.

Pénzes Erzsébet, Bácskai Péter, Jánszky Lajos László és Ovádi Péter a szentgáli bringapontavatón Fotó: Molnár Sándor/Napló

A projekt célja egyébként a két település közötti kerékpáros közlekedéskultúra fejlesztése, elősegítése, a kerékpárral ingázók közlekedésbiztonságának javítása. A fejlesztés részeként Herenden a református templom kertjében egy, Szentgálon belül pedig két bringapontot is kialakítottak.

Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) szakmai vezetője elmondta, hogy a kerékpáros túrázás az egyfajta közösségi élmény, és a kerékpárosok két dolgot keresnek nyáron, ha megpihennek a biciklitúrák során: árnyékot és vizet. Az új bringapontok, ezek a kulturált megállóhelyek alkalmasak arra, hogy a kerékpáros túrázók kényelmesen leülhessenek és elfogyaszthassák a szendvicseiket.

Jánszky Lajos László a kerékpáros fejlesztés egyik jelentőségét abban látja, hogy a gyerekek kimozduljanak otthonról a monitorok mellől, és kerékpárra pattanjanak. Herend polgármestere hangsúlyozta a mozgás fontosságát, amit a város önkormányzata minden erejével segíteni szeretne.

Ovádi Péter és Nemes Sándor, Szentgál alpolgármestere vágták át ünnepélyesen a szalagot Fotó: Molnár Sándor/Napló

Nemes Sándor, Szentgál alpolgármestere kiemelte, hogy a mostani fejlesztés erősíti a két település közötti baráti kapcsolatokat, és emeli Szentgál turisztikai értékét.

A HATESZ Egyesület által rendezett avató programjának keretében a résztvevők átkerekeztek Herendre, a Porcelánium-parkoló mellett található bringaponthoz, ahol a szervezők meleg teával, kerékpáros ügyességi pályával és közlekedésbiztonsági programmal várták a bicikliseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában