Újdonságokat is láthatnak az érdeklődők a herendi vasútmodell-kiállításon

Számos apró érdekességgel, látványos életképek megjelenítésével és természetesen sok kisvonattal és egyéb járművel várja az érdeklődőket kétnapos kiállításán a veszprémi Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub. A Pesovár Ernő Művelődési Házban megrendezett hétvégi kiállításra több mint 70 méter hosszú, H0-s méretarányú modul terepasztal-rendszerrel készültek a modellezők.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A vasútmodellező klub tagjai és barátaik egy teljes napig építették a művelődési ház színháztermét és előterét betöltő látványos, miniatűr vasútvonalaikat. A kiállítók két újdonsággal is szolgáltak. Balatonfüred után Herenden is láthatta a közönség a Balatonalmádi-Öreghegy vasútállomás épületének makettjét. Az állomás a valóságban már nem létezik, de régi rajzok alapján elkészítették azt a modellezők.

Letenyei Tamás, a Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub vezetője egy mozdonnyal a kezében Fotó: Molnár Sándor/Napló

Készült egy látványos, új forduló is a terepasztalrendszerhez. A modul legújabb, még kidolgozás alatt álló darabjának közepén egy völgyhídon átívelő autópálya építése zajlik éppen. Az épülő híd vasbeton gerendáit és tartópilléreit méretarányosan készítették el, és teherszállító járművek, markológép, mozgó úthenger, betonmixer, illetve óriásdaru is színesíti a látványt a miniatűr építkezésen.

A veszprémi vasútmodellezők tagjai egy európai vasútmodellező szervezetnek is, akik kétvágányos pályákkal dolgoznak, ezért ilyen pályaszakaszt is megcsodálhattak a herendiek a kiállításon, ahol időnként 6-10 vonat is mozgott egyszerre. Emellett látható volt például az ösküi kerek templom, Örvényes megálló, Hajmáskér állomás, vagy a központi nagy forduló elem közepén feltűnt több Veszprém megyei jellegzetesség is.

A nagy műgonddal berendezett életképek, jelenetek, részletek között számomra külön meglepetés volt a működő szökőkút, vagy a forgó lapátos szélmalom, a nézőkkel teli, kivilágított stadion, illetve a kidőlt fánál dolgozó tűzoltókat ábrázoló jelenetnél a megszólaló motorfűrész hangja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában