Régi hagyomány

2021.12.30. 10:00

Megszentelték a borokat Balatonkenesén

Évről évre több termelő viszi el az újborát János-áldásra a településen újjáélesztett hagyomány jegyében.

Marton Attila

A borokat Medveczky Miklós szentelte meg, Győrfi Károly (jobbról a második) mellett Németh Fanni, a borrend borkirálynője Fotó: Kelet-balatoni Borlovagrend/Győrfiné Virág Irma

Az újborokat idén is Medveczky Miklós balatonkenesei katolikus plébános szentelte meg a napokban. 


A településen a Kelet-balatoni Borlovagrend kezdeményezésére több mint tíz esztendeje elevenítették fel ezt a régi hagyományt, mondta el Győrfi Károly, a szervezet elnök-nagymestere. Kiemelte, idén már nemcsak a borrend tagjai érkeztek boraikkal a ceremóniára, hanem balaton- kenesei gazdák és a térségben gazdálkodó termelők is elvitték idén készült nedűiket az áldásra. 


December 27-én János apos­tolt ünneplik a keresztény világban, a borszentelés hagyománya a 13. századtól terjedt el a Német-római Birodalomból. A hagyomány szerint gyakran ettől a naptól kezdték el fogyasztani az újbort, a boráldás egyik célja pedig az volt, hogy a következő évben is jó termést takaríthassanak be a borosgazdák. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában