Újévi fogadalmak és vágyálmok

2022.01.01. 07:00

Ne feledkezzünk meg az önjutalmazásról, ha valami célt elérünk, teljesítünk az új évben!

Végső, nagyobb célunkat érdemes kisebb részfeladatokra bontani, akkor még az újévi fogadalom is sikeres lehet. A legfontosabb az önjutalmazás: ha naponta értékeljük, minek örülhettünk, az segít a rossz érzéseket elengedni.

Rimányi Zita

Forrás: pixabay.com

– Az újévi fogadalmak nyolcvan százalékát – korábbi vizsgálataink és tapasztalataink szerint – nem tudják az emberek valóra váltani, mert azokat nem is lehet. Ezek inkább vágyálmok. Nem megalapozott tervek. Nehéz betartani az ilyenkor elhatározottakat, mert általában jelentős változtatást fogalmaznak meg, akik január elsejéhez kötik bevett szokásaik átírását. Sok oka lehet ennek, a legtöbbször az gátolja a sikert, hogy a legtöbben túlgondolják döntésük jelentőségét: sok mindent akarnak egyszerre megtenni, elhagyni. Ha már ragaszkodnak ahhoz, hogy a szilveszter utáni naphoz kössék életük megújítását, az új kezdetet, akkor azt tanácsolom, ne egy nagy lépésben gondolkodjanak. Akkor szinte eleve kudarcra ítélik magukat. Készítsenek inkább ütemtervet, bontsák kisebb lépésekre nagy tervüket, így racionális célokat tűzhetnek ki. Például, ha ötven kilót szeretnének fogyni, akkor ne arra vágyjanak, hogy júniusban már bikiniben a strandon a legjobb nőnek nézik őket. Inkább legyenek kisebb, de konkrétan körülírt megállói ütemtervüknek – hangsúlyozta Kardos Klára veszprémi klinikai szakpszichológus. 


Ellendrukkerek tábora 


Szakértőnk szerint az is fontos az eredmény eléréséhez, hogy a cél felé vezető út egy-egy állomásánál megjutalmazzuk magunkat. Lehet ez apróság, olyasmi, aminek örülünk, amit szeretünk. Ne csak azt lássuk, mi nem sikerült még, értékeljük azt is, ha magunkhoz képest akár csak egy kicsit fejlődtünk, változtunk! A kiindulási alap számít ugyanis ilyenkor. Ne másokhoz mérjük magunkat! Az csak elégedetlenséget szül. Lényeges, hogy elfogadjuk, értékesek vagyunk. 


– Érdekes, hogy az újévi fogadalmakra hajlamosak, akiknek az év vége arra ad apropót, hogy nagy elhatározásokat mondjanak ki, általában nem egyedül leülve, magukban teszik ezt. Többnyire mások előtt hangoztatják, min szeretnének változtatni. Ilyenkor azonban jellemzően ellendrukkerek népes tábora szólal meg. Érdemes ezt a helyzetet elkerülni! Ha változtatni akarunk szokásainkon, egészségesebben szeretnénk élni az új esztendőben, akkor olyanokkal osszuk meg vágyunkat, tartsuk a kapcsolatot, akik ebben támogatnak. A legjobb az, ha ők is hasonló célokat tűztek ki, így megoszthatjuk velük tapasztalatainkat, tanácsokat kérhetünk, inspirációkat, buzdítást kaphatunk. Így könnyebben járhatunk sikerrel – állítja a pszichológus, és hozzátette: ha szembesülünk azzal január első hetében, hogy elsején kitűzött tervünk megvalósíthatatlan, akkor még nem kell az egész ötletet elvetni, kukába dobni. Elég módosítani. Racionalizálni kell, visszavenni belőle, átmenetileg kisebb részét megfogalmazni. 


Napi örömlista 


Akadnak, akik az új év elején kidobni szeretnének lelki hátizsákjukból több feleslegesen cipelt téglát, rossz emlékektől szeretnének megszabadulni. Éppen az elengedés nehéz nekik. Kardos Klára szerint ilyenkor se arról szóljon a fogadalom, mit nem szeretnénk, hanem arról, mit igen. Pozitív gondolatokat fogalmazzunk meg magunkban! Naponta értékeljük – akár esténként –, milyen élményeknek örülhettünk az elmúlt órákban, gondoljuk végig, mennyi jó ért minket. Ebből energiát meríthetünk, ami együtt jár a bántások nyomának elengedésével. A rossz érzések letiltása, elfojtása, az azzal való próbálkozás helyett minden kellemes pillanatot tudatosan megélhetünk. 


Óhajtott változások 


– Ne azt mondjuk január elsején például: megfogadom, hogy többet nem szorongok. Ilyen nincs. Azt lehet megtenni, hogy odafigyelünk belsőnk minden apró változására. Az utolsó cseppig kiélvezzük, amit lehet. A legfontosabb pedig az – és ez nem csak az új esztendő első napjára igaz, nem csak erre az időszakra vonatkozik –, hogy ne feledkezzünk meg az önjutalmazásról. Ha valamit elérünk, legyen az bármilyen apró változás, képzeletben veregessük meg a saját vállunkat! Túlságosan szigorúak tudunk magunkkal szemben lenni, túl magasra tesszük a mércét. Másokat ha- marabb megdicsérünk kisebb dolgokért. Hasonlóképp viselkedhetnénk, ha rólunk van szó. Mondhatjuk magunknak, hogy ez most klassz volt, ügyes voltál, jól csináltad – szögezte le a pszichológus. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában