Krisztusi vezetés az életünkben

2022.01.18. 10:00

Pápán is kezdetét vette az ökumenikus imahét

Szombatig mindennap 17 órakor más templomban másik lelkész hirdet igét a Krisztus-hívők egységéért, a napkeleti bölcsek történetének mozzanatai alapján.

Laskovics Márió

Márkus Mihály református esperes a krisztusi (élet)vezetésről hirdetett igét

Forrás: Laskovics Márió/Napló

Megkezdődött a helyi történelmi felekezetek a Krisztus-hívők egységéért szervezett egyetemes imahete Pápán is, a járványügyi intézkedések betartásával hétfőn a Huszár Közösségi Házban. Az imahét idei témáját és istentiszteleti rendjét a Közel-Keleti Egyházak Tanácsa dolgozta ki és állította össze a napkeleti bölcsek története alapján. Az alkalmon szolgált Salgó Ferenc kanonok-plébániai kormányzó, Polgárdi Sándor evangélikus esperes, Boncz Zoltán baptista lelkipásztor és Szakács Gergely református lelkész szolgált, igét Márkus Mihály református esperes hirdetett „Hol van a zsidók királya, aki most született?” (Mt 2,2) alapján.

Márkus Mihály felidézte, a több mint ötvenéves nemzetközi vallási mozgalom Pápán protestáns kezdeményezésre, Varga György evangélikus esperes javaslatára indult el az 1980-as években.

– A politikai rendszer és a felekezetek közti történelmi ellentétek közepette lehetőséget adott a közeledésre, mások templomába menni. Tiszteletben tartva mindenki vasárnapi alkalmát, mindmáig csak az imahét hétközi alkalmait tartjuk meg. Az 1990-es évek lelkesedése alábbhagyott, de körbenézve a világban, ez mindenféle közösségi dologra igaz, s a járványhelyzet csak tovább rontott ezen – jegyezte meg, kiemelve, az ökumené több sikeres együttműködést mutatott már fel a városban: az Alsóvárosi temető haranglábát közös összefogással állították fel, évente ökumenikus napot szerveznek, a bevonták a tókerti plébániát az imahétbe.

Igehirdetésében a krisztusi vezetésről beszélt: az alázatos vezető falakat dönt, és szeretettel épít. – Vegyük észre, mi magunk is vezetői vagyunk egy családnak, egy kisebb csoportnak, akár csak saját életünknek. Ebben hol jelenik meg az a felelősség, amit a krisztusi vezetés jelent? Jézus úgy volt hatalmas vezető, hogy közben alázatosan szolgálta a körülötte levőket. Vezetése nem önző és erőszakos, hanem szerető és szerény volt. Az Isten nélküli vezetés eredménye elnyomás, kizsákmányolás, megsarcolás – emelte ki Márkus Mihály református esperes.

Forrás: Laskovics Márió/Napló

Boncz Zoltán elmondta, a megélésre helyezi a hangsúlyt. Fontos, hogy ne csak lélekben, a tudatban, de tettekben is tegyük láthatóvá Krisztust. Ha minden felekezet hívei elkezd kifelé élni, akkor az hatással lehet sokakra, nagyban átformálhatja az egész várost. Pápa kifejezetten jó helyzetben van az ökumené szempontjából, a lelkészek régóta együttműködnek, értik egymás gondolatait, megvan a közös alap és minden fél számára üdvös célok. Hozzátette, a baptista gyülekezet közel öt éve tartja vasárnapi alkalmait a Huszár Közösségi Házban. Remélik, idén átmehetnek egy másik ideiglenes, saját helyszínre, hogy onnan térjenek vissza a végleges, jelenleg felújítás alatt álló épületbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában