Babák a világ minden tájáról

2022.01.07. 11:30

Tizenöt éves magángyűjteményből nyílt kiállítás a nagyteveli közösségi házban

Több mint ezer, különféle korú és stílusú babafigurából álló gyűjteményét tárja az érdeklődők elé Beszpréminé Erdős Magdolna a helyi német nemzetiségi közösségi házban.

Laskovics Márió

Beszpréminé Erdős Magdolna magángyűjtő közel 1300 darabos babakollekcióval büszkélkedhet

Forrás: Laskovics Márió/Napló

Beszpréminé Erdős Magdolna 2007 óta gyűjti a babákat. Mint felidézte, a fia lomizással foglalkozó barátjától szerezte be az első pár figurát, melyeket aztán több száz másik követett az évek folyamán. Gyűjteménye mára közel 1300 darabos. Kilencven százalékát a pápai használtcikk-piacról vásárolta meg, valamint – amióta híre ment a gyűjtési szenvedélyének – rokonaitól, barátaitól, ismerőseitől, de még ismeretlenektől is kapott jó párat. 
– Parkinson-kóros anyósomat ápoltam négy éven át, 2011-es haláláig, s eme egész napos szolgálat mellé igyekeztem találni magamnak valamilyen szabadidős elfoglaltságot. Így jött a babagyűjtés ötlete, ami aztán nagyban segített elterelni a gondolataimat, lelkileg átvészelni azt a megterhelő időszakot – idézte fel könnybe lábadó szemmel. 
A babák a korukat, méretüket, anyagukat, ábrázatukat tekintve többfélék. A legkisebb négy, a legnagyobb százhúsz centiméteres. Barbie-, matrjoska-, Sasha-, bohóc-, velencei és különféle nemzeti viseletes, illetve egyedi mimikájú karakterbabák egyaránt láthatók a gyűjteményben papírmaséból, porcelánból, fából. 
– Mindig a legolcsóbbakat vásároltam meg. Ha megtetszett egy-egy drágább, és nem tudtam otthagyni, azt is kigazdálkodtam. A szemem mindig rájuk irányul a piacon, illetve néha tartozékokat is veszek a régi falusi életképek beállításához. Amint hazaérek az újonnan vett babákkal, rögtön levetkőztetem, fertőtlenítem őket, kimosom és megvarrom a ruháikat. Szinte minden esetben javítani kell rajtuk valamit, de egy másikból könnyedén pótlom a sérült részeket. Habár óriási mennyiségű a gyűjtemény, még mindig meg tudom mondani, hogy egy adott baba­figura nekem is megvan-e – árulta el Beszpréminé Erdős Magdolna, hozzátéve, hogy némelyiknek maga varrja a ruhát. Vannak köztük teveli, gannai, kislődi, városlődi, sőt még pápai sváb viseletbe bújtatott babák is. 

A magángyűjtő kollekció­jából december 18-án nyílt babamúzeum – Kovács Zoltán országgyűlési képviselő részvételével – a Kossuth utca 34. szám alatti német nemzetiségi közösségi házban, ahol több mint ezer darabot tekinthet meg a látogató előzetes bejelentkezés alapján. 
Orbán Sándor polgármester örömét fejezte ki, hogy a gyűjtemény állandó kiállítóhelyre talált. Visszatekintve elmondta, tavaly pályázati forrásból és önerőből főként belső felújítások valósultak meg a faluban. Megújult az önkormányzati hivatal és a tornacsarnok belső tere, valamint az udvaron található raktárépület. Új festést, új fal- és padlóburkolatot kapott a nyugdíjasklub, illetve az óvoda épülete. Kicserélték az óvodások több évtizedes öltöző­bútorait. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában