Kipróbálta, visszaküldené

2022.02.12. 16:00

Netes rendelésnél a sminkek a kivételek közé tartoznak

Az internet révén, webáruházakból rendelt termékeknél indoklás nélkül elállhat a vevő a szerződéstől, visszakérheti pénzét. Ám ennek vannak feltételei és vannak kivételek.

Rimányi Zita

Forrás: Pixabay

Neten rendelt sminktermék esetében szeretett volna élni egy vevő a tizennégy napon belüli elállási jogával. A webáruház ezt higiéniai okokra hivatkozva visszautasította, az áru értékének ötven százalékát ajánlotta fel kupon formájában. Ugyanis a vásárló kibontotta, kipróbálta a sminkterméket, ezért nem vették vissza. Hiába ragaszkodott a teljes összeghez a fogyasztó, aki a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének Panaszakadémia szolgáltatásához fordult.

A szakértők szerint az indokolás nélküli elállási jog ilyen esetben nem alkalmazható, épp a festék kipróbálása miatt. A sminktermékek egészségvédelmi és higiéniai szempontok okán a felbontást követően a rendeletben felsorolt kivételek közé tartoznak. A vállalkozás által felajánlott, a vételár felének megfelelő értékű kupon tehát fogyasztóbarát gesztusnak tekinthető, mivel a kereskedő voltaképpen semmit sem lenne köteles biztosítani. A vevő által elutalt összeg visszakövetelésére ilyenkor a fogyasztóvédők álláspontja szerint nincs jogalap.

Olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket más témákban is elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre. A szakértői válaszok lapunkban jelennek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában