Múltidéző

2022.02.13. 06:50

Régi kerthelyiségek, elegáns vendéglők - Ezek voltak a legnépszerűbb vendéglátóhelyek Veszprémben

A törzsvendégnek egykor saját asztala, gyűrűbe csavart szalvétája, evőeszköze, pohara volt, keresztnevén szólította az éthordót, a pikolót és a főurat, s utóbbi nemcsak az ételek minőségéről adott neki bizalmas felvilágosítást, megbeszélhette vele a világ fontosabb dolgait éppúgy, mint a személyes ügyeket. Veszprémi múltidézés a vendéglátóhelyek hangulatáról.

Rimányi Zita

Kedvelt szórakozóhelynek számított a mai sétálóutcán, a posta helyén a Balaton cukrászda

Forrás: Fortepan

Törzshely címmel új akciót indított lapunk online változata, a veol.hu. Ebben olvasóinkat arra kérjük, szavazzanak kedvenc éttermükre, kávézójukra, presszójukra, cukrászdájukra. A játékkal kapcsolatban arról kérdeztük Márkusné Vörös Hajnalkát, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnökét, hova jártak egykor legszívesebben a veszprémiek. Elmondta, hogy a város legrégebbi szórakozóhelye a Korona, amely előkelő vendéglátóhelyként üzemelt, a mai Mackó cukrászda, a korábbi Hungária épületében. 

 

Éttermi részének beren­dezése mértéktartóan elegáns volt, asztalokkal, Thonet-­székekkel, nagy pálmákkal és az ablakokat keretező bordó brokátfüggönyökkel. Ehhez a környezethez a mennyezetről lelógó fehér búrák illettek. A nagyteremhez délről kávéházi rész kapcsolódott, fedett verandával. Az 1934-ben kiszélesített teraszon kellemes zene mellett lehetett szórakozni. Az Óvári utcai szárnyon az udvarban egy 80 négyzetméteres polgári sörözőhelyiséget alakítottak ki, amely tavasztól őszig várta a sörkedvelőket. 

 

RÖMI, TAROKK, TISZTISZOLGA

A kaszinó helyiségei a helytörténeti kutató szavai szerint a színház és a Korona közötti hajlat emeleti részén kaptak helyet. Megközelíteni a földszinti tánciskola előteréből nyíló lépcsőházon keresztül, az árkádos emeleti teraszról lehetett. A formailag nyitott, de gyakorlatilag zárt társaskörhöz a helyi polgárság, a vármegye és város hivatalnok értelmiségének tagjai, az egyház képviselői tartoztak. A kaszinóba belépést nyerni társadalmi rangot jelentett. Parkettás szobáiban fotelok, kanapék, posztóval bevont asztalok és hatalmas könyves­szekrények álltak. A kártyaszobában esténként whist kártyajátékot és rummyt, azaz römit, máskor tarokkot játszottak. A másik teremben két karambolasztalnál biliárdoztak. Voltak, akik esténként újságot és könyvet szerettek volna lapozgatni, de mivel külön olvasószoba nem volt, a kártyázók és a biliárdozók zavarták őket. A kaszinó helyiségeit a Korona üzemeltette.

A Korona szálló és étterem, háttérben a színház épületével Fotó: Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

A földszinten lakó tisztiszolga kínálta esténként a bort és a pezsgőt, tartotta rendben a termeket. 1944 decemberében német katonákat szállásoltak el itt. Egy láncos bomba telibe találta az épületrészt, és az megsemmisült. 

 

MÁRVÁNY, THONET-SZÉK ÉS TÜKRÖK 

A veszprémi kávéházak közül a legelegánsabbnak az Elit számított, amely a mai Hangvilla és parkja helyén állt. A város tehetősebb rétegének, ügyvédeknek, bíróknak, katonatiszteknek volt kedvelt szórakozóhelye. Tulajdonosa, Böhm Jenő 1915-ben vette meg az üzletet, ahol bécsi tapasztalatait felhasználva mutatós környezetet teremtett az ott időzőknek. Márványlap asztalos, Thonet-székes berendezésére az osztrák fővárosban tett szert, amelyhez a falakra ragyogó háttérül hatalmas velencei tükröket szereltetett. A kávéház egyik fülkéjében íróasztalt helyezett el, hogy vendégei lebonyo­líthassák levelezéseiket. Beszerezte számukra a Pallas nagylexikont. A biliárdozók kedvét is kereste: mindegyikőjüknek külön dákót biztosított, amit elzárhattak. A kiváló kül- és belföldi italok mellett jeges kávét, va­lamint fagylaltot szolgáltak fel nekik. 

 

CÍMEREK, SZERSZÁMOK A SÖNTÉSBEN

 

A mai Kossuth Lajos és Brusznyai utca sarkán állt a Hungária Söröző. Tulajdonosa, Kovács Lajos a vendéglő belső tereit 1938-ban a Szent István-év gondolatköréhez iga­zodva átalakította, hogy sörözője legyen Veszprém jellegzetes, a város különlegességeit feltáró vendégfogadója. A söntésben a veszprémi mesterségek címereit, szerszámait jelenítették meg kovácsoltvasból kialakítva. „Ha volt valami titkos vágyam, az nem volt más, mint szerettem volna törzsvendég lenni valami megbízható étteremben. 

A mai Kossuth Lajos és Brusznyai utca sarkán állt egykor a Hungária Söröző Fotó: Fortepan

Törzsvendég, akinek saját asztala, gyűrűbe csavart szalvétája, evőeszköze és pohara van, keresztnevén szólítja az éthordót, a pikolót és a főurat, s ez utóbbi nemcsak az ételek minőségéről adna bizalmas felvilágosítást, hanem meg lehetne vele beszélni a világ fontosabb dolgait éppúgy, mint a személyes ügyeket. Ilyen törzs­vendég volt nálunk a Hungáriában például Bokrossy úr, a művészetpártoló csemege- és gyar­matáru-­kereskedő” – írta Kutasi-Kovács Lajos édesapja vendéglőjéről. 

 

FARAGOTT BOKSZOK, RÓZSÁKKAL

Márkusné Vörös Hajnalka elmondása alapján a jeruzsálemhegyi iparosok és a Petőfi Kör tagjainak találkozóhelye Zámbó János Ács utcai vendéglője volt, ott, ahol ma a Gesztenyés söröző található. A család meleg ételt csak alkalmi rendelésre készített, a vendégeknek az italhoz szalámit, házi sonkát, kolbászt, kenyeret kínáltak. A Petőfi Körnek külön terme volt, ahol a könyvtárát őrizték, ismeretterjesztő előadásokat tartottak. Alkalmas volt bálozásra is. A tágas udvaron nyáron tánc­mulatságokat, tekeversenyeket rendeztek. Ma egyetemisták találkozóhelye. 

Mulatság a Zámbó vendéglőben Fotó: Fortepan

Kedvelt szórakozóhelynek számított a mai sétálóutcán, a posta helyén a Balaton cukrászda. Kossuth utcai bejárata a presszórészbe nyílt, innen lehetett belépni a nagyterembe, amelynek északi részében sejtelmes világítást adó táncterem várta a szórakozókat. Ebből nyílt a kerthelyiség, melynek fából készült lugasait bakonyi fafaragások díszítették. Nyáron futórózsabokor díszítette a bokszokat. 1979-ben bontották le az épületet. 

 

FORRALT BOR A SZÁNKÓZÓKNAK

A Betekints-völgy távoli hajlatában, festői környezetben fekszik az egyik legromantikusabb vendégfogadó, a Kiskuti csárda. Déli oldalán egykor veranda futott végig, a söntésből a domboldal gyomrába nyílik pince. Az épületet kocsiút választotta el a hársfákkal, feketefenyőkkel beültetett kerthelyiségtől, ahol keményfából faragott asztalok és lócák várták a megpihenni vágyó kirándulókat. 

A legendás Kiskuti csárda a Betekints-völgy távoli hajlatában fogadta a vendégeket Fotó: Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Nyáron sörözésre és szalonnasütésre volt lehetőség, télen a szánkózókat melegítette fel Hosoff Ági néni forró teája és forralt bora. A város központjában, a Cserháton, a mai idősotthon helyén működött egy favázas vendéglő, melyet Fatehénnek neveztek. Olcsó, közkedvelt hely volt. A kilencvenes évek végén bontották le – sorolta a helytörténész. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában