Nőiesség sportosan, fekete-fehérben

2022.02.06. 15:00

Vajda Alexandra jövőre Veszprémben szeretne divatbemutatót tartani

"Sokan nem mernek olyasmit felvenni, amit igazán szeretnének, vagy csak ünnepi alkalmakra. A hétköznapokon feltételezett elvárásokra gondolva beleszürkülnek a laposságba. Ehelyett bátorságot javasolok" – mondta el Vajda Alexandra divattervező, stylist, aki festészettel is foglalkozik.

Rimányi Zita

A divattervező az egyik divatbemutatóján

Forrás: Alexandra Vajda Showroom

– Már gyerekként különcnek számítottam. Tanítónőm azt mondta a rajz- és technikaórán készült munkáimra, mindegyiket felismeri akkor is, ha nem látja rajta a nevem. Tizenhárom esztendősen, amikor egy bőrcipőbolt nyílt Veszprémben, addig nyaggattam a szüleimet, míg vettek ott nekem egy magassarkút. Merész stílusjegyeket gondoltam ki  magamnak. Több szépségversenyre beneveztem. Második helyezést értem el a Balaton Szépe, a Strand Szépe és a Veszprém Szépe választáson. Utóbbin tizenhét évesen vettem részt. Gergely Róbert volt a műsorvezető. Akkoriban döntöttem el, milyen pályát választok. Később a színész-énekes darabjaihoz is terveztem ruhákat. Tanultam vendéglátást, pénz- és számvitelt, de már korán tudtam, hogy a legjobb helyem abban a stylistiskolában lesz, ahol Réz András esztétától és Lakatos Márk divatszakembertől tanulhatok. Amikor elvégeztem, trendkövető gardróbok összeállítására kaptam megbízásokat, divattanácsadói feladatokra, ezért a fővárosban maradtam – mondta el Vajda Alexandra, aki azóta több divatbemutatót tartott Budapesten, saját ruhamárkáját, kollekcióit bemutatva.

Vajda Alexandra egy korábbi kollekciójának saját maga volt az arca
Forrás: Alexandra Vajda Showroom

Reméli, hogy jövőre, amikor Veszprém Európa Kulturális Fővárosa lesz, itt rendezhet kiállítást alkotásaiból, felvonultathatja modelljeit. Ezzel szeretné megköszönni szűkebb szülőföldjének az indíttatást, amit a megyeszékhelytől kapott a sólyi származású divattervező. Szintén hálás azért, hogy egy helyi magazinban tíz éve sikeres fiatal vállalkozók közt mutatták be, egyedüli nőként. Amikor a divat életünkben betöltött szerepéről kérdeztük, elmondta, hogy kosztümben, kalapban járt iskolába. Szerinte elsősorban magunkban öltözködünk, csak másodsorban kifelé mutatva magunkat, így teret adva az önkifejezésnek. Mégis azt tapasztalja, sokan nem mernek olyasmit felvenni, amit igazán szeretnének, vagy legfeljebb ünnepi alkalmakra. A hétköznapokon feltételezett elvárásokra gondolva beleszürkülnek a laposságba. A szakember ehelyett bátorságot javasol mindenkinek e téren, ami persze nem feltétlen drága, extravagáns holmikat jelent, hanem személyiségünk, vágyaink felvállalását. Merni kellene megadni a módját a megjelenésünknek akkor is, ha csak leugrunk a piacra vásárolni – szögezte le. Már minden rendelkezésünkre áll ehhez. A világhálón számos tippek kaphatunk az alkatunkhoz illő viseletekhez, és bármilyen stílust választhatunk magunknak.

A divattervező saját tervezésű sportos darabjaiban megy például a fiával játszótérre
Forrás: Alexandra Vajda Showroom

– A nagy kínálatban nehezebb válogatni. Ehhez kell némi rátermettség, kíváncsiság. Azt szoktam tanácsolni a nálam érdeklődőknek, hogy alapdarabokat szerezzenek be. Ha azok megfelelő számban rendelkezésre állnak, könnyű öltözetünket az aktuális trend ötletei alapján kiegészíteni. Nekem e téren is Coco Chanel a példaképem – sorolta a divattervező, aki többnyire nőies darabokat tervez és leginkább a fekete-fehér párosítást részesíti előnyben. Ez a két szín olyan végleteket képvisel megfogalmazása szerint, mint a jin és a jang. Elegáns megjelenést biztosítanak. Minden korosztálynak jól állnak és több árnyalatuk van, azokat hajunk, bőrünk színéhez passzíthatjuk. Azt szintén javasolja, hogy olyasmit próbáljunk fel az üzletekben, amiről azt gondoljuk, sosem vennénk fel. Kiderülhet, hogy kimondottan jól áll. 

Kikapcsolódásképp kezdett el festeni a stylist, képei ma keresettek
Forrás: Alexandra Vajda Showroom

Két éve megszületett kisfia, ő az első azóta az életében. Emellett a Covid is lassításra kényszerítette. Elkezdett festeni. Hobbinak indult ez az elfoglaltság, de népszerűek lettek alkotásai, keresettek. Színei otthonos érzetet teremtenek a lakásokban. Absztrakt formákat visz a vászonra, de azok nem csak hangulatokat, érzéseket is kifejeznek és visszaforduló nőalakok, férfiarcok, sőt, számok jelennek meg rajtuk. Többnyire, nem tudatosan, amit az bizonyít, hogy fordítva, fejjel lefelé tartja a műveit, amíg azok készülnek, úgy áll oda azokkal szemben, az ecsetet a kezében tartva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában