Önkontroll az anyagi dolgokban

2022.03.01. 17:00

Az idei nagyböjtben a békéért való imádság is fontos szerepet kap

Húshagyókedd a farsangi időszak utolsó napja, hamvazószerdával pedig kezdetét veszi a nagyböjt, amely mind a katolikus liturgiában, mind az étkezési szokásokban, s ezek nyomán a lelkekben is tisztulással jár.

Laskovics Márió

Az idei nagyböjti időszakban az ukrajnai békéért is imádkozhatunk

Forrás: Pixabay-illusztráció

A nagyböjt a keresztények legnagyobb, mozgó ünnepéhez, a húsvéthoz kapcsolódó negyvennapos előkészületi, bűnbánati időszak. Jézus Krisztus gyakorlatára eredeztethető, amikor nyilvános fellépése előtt negyven napig a pusztában tartózkodott, és magányában beszélt a Mennyei Atyával küldetésének teljesítéséről, és ekkor kísértette meg a Sátán is. A nagyböjt hamvazószerdától húsvétvasárnapig, valójában negyvenhat napig tart, azonban a köztes hat vasárnap nem számít böjti napnak. A katolikus egyház szigorú böjtöt hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő, ekkor a 21 és 60 év közötti hívek a nap folyamán háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól, valamint e napokon és a nagyböjt többi péntekén arra kéri a 7 évnél idősebb tagjait, hogy ne fogyasszanak húst.

A nagyböjt idején a katolikus liturgia színe a bűnbánatot jelképező viola, és teljesen leegyszerűsödik. A szentmiséken nem hangzik fel az örömöt, Isten dicsőítését kifejező alleluja, az orgona is csak kíséretre szólalhat meg. A templomokban az oltárt nem díszíti virág, a feszületeket és az oltárképeket leplekkel takarják le. A katolikus egyházban a böjti időszak egy sajátos szertartása péntekenként a tizennégy stációs keresztúti ájtatosság, Jézus szenvedéstörténetének megjelenítése. A nagyböjt három legfontosabb lelki, bűnbánati feladata az imádság, a böjt, illetve a másokon való segítés. A böjti feladatok közé tartozik az embert körülvevő anyagi dolgokban való önkontroll. Ha korlátozzuk az ételfogyasztást, megtisztul a testünk, így könnyebben eljutunk a lélekhez. Érdemes tehát egy problémás lelki dolgot is kiválasztani a böjtre, és arra jobban odafigyelni, magunkban tudatosabban felépíteni. A karitászmunka, az egyház önkéntes alapú segítségnyújtása aktívabbá válik ezen időszakban: tartós élelmiszert és ruhaneműt gyűjtenek a rászorulóknak, gyakrabban látogatják a betegeket, az ágyban fekvőket a papok szentségekkel látják el.

Az ukrán-orosz háború kirobbanása miatt ez a böjt más. Ferenc pápa felhívása alapján a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelében arra kéri a híveket, hogy hamvazószerdán a békéért is imádkozzanak, kérve Szűz Mária, a „béke királynője” közbenjárását. – Jézus azt tanította nekünk, hogy az erőszak ördögi értelmetlenségére Isten fegyvereivel válaszoljunk, az imával és a böjttel – fogalmazott az egyházfő.

Nemcsak az egyházak, de a civil szervezetek által szervezett gyűjtésekhez is csatlakozhatunk, akár húskonzervek, vagy más élelmiszerek, tisztítószerek, ágyneműk felajánlásával. A nagyböjt jó alkalom a káros szokásokról való részleges vagy teljes lemondásra. Ha például a szilveszteri fogadalom után nem sikerült elérni a vágyott fogyást, ezúttal az alkohol, a kávé, az édességek fogyasztásának vagy épp a dohányzás mérséklésével, elhagyásával sikeresebben takaríthatunk „lelkünk templomában”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában