Érdemes felkeresni

2022.04.26. 14:00

Szurdok híres szomszéddal: a Kőmosó a cseszneki vár alatt

A sziklamászók kedvencei a Kőmosó-szurdok falai, de családosan, felszerelés nélkül is végig lehet sétálni a köztük húzódó völgyben.

Rimányi Zita

Forrás: Rimányi Zita/Napló

Annak ellenére, hogy az ösvény nem mindegyik részén lehet drótsodronyba kapaszkodni, és vannak csúszósabb részek. Kevesebben ismerik, mint a falu felett magasodó várat, pedig annak közelében található, és ha már az erődítmény miatt ellátogatunk a bakonyi faluba, ezt a mélyedésben vezető turistautat nem érdemes kihagyni. Néhány helyen egészen szűk a szurdokfolyosó. 

Ha helyi sétálókkal, csesznekiekkel találkozunk, biztosan elmesélik, hogy több kőmedencében gyerekkorukban még fürödtek. Valóban erre biztat látványuk. A kövek, az ember feje fölé magasodó sziklafalak mellett szép az azokat benövő buja növényzet, és apróbb, színes, különleges virágokat lehet megfigyelni. 

A sétaútról több barlang látható, legalább az egyikhez javasolt felmászni. Be is lehet az üregbe bújni, akárcsak egy szétnyílt törzsű fa odvába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában