Különleges helyszín

2022.05.01. 11:00

A reformkori városrészben ballagtak a füredi gimnázium végzősei

Duna Katalin igazgatóval az élen, fúvósok muzsikája mellett sétált végig a Lóczy Lajos Gimnázium 94 végzőse a reformkori városrész központjába, a Kisfaludy Színpadig, ahol a ballagást tartották szombaton. A helyszínen díjakat, elismeréseket adott át az igazgató.

Kovács Erika

Forrás: Penovác Károly/Napló

Emlékezett az iskola híres diákjaira Duna Katalin. A gimnázium igazgatója megemlítette Horváth Balázst és Horváth Györgyöt, mindketten jogászok lettek, egyik bíró, a másik ügyvéd. Elhangzott, Horváth Balázs több rangos posztja mellett 1990-től a határon túli magyarokkal foglalkozó tárca nélküli miniszter, 2006-ban hunyt el. Igazi lokálpatrióta és nemzeti elkötelezettségű ember volt. Mindig büszkén emlegette alma materét, a Lóczyt, kiemelve, mennyit köszönhet iskolájának. 

Emlékére a gimnázium és Horváth Balázs azóta elhunyt ikertestvére 2008-ban emlékdíjat alapítottak. Az alapítók szándéka szerint a díjat minden évben egy végzős diáknak ítéli oda az iskola tantestülete. Olyan fiatal kaphatja meg, aki sokat tett az iskoláért, a közösségért. Az emlékdíjjal járó herendi porcelán ajándékot Rehák Zoltán 12. b osztályos tanuló kapta meg. A végig kitűnő tanulók Lóczy-plakett elismerésben részesültek, amit Andó Júlia, Burza Éden és Pap Dóra, a 12. a osztály diákjai vehettek át. A tanulók felsőfokon több nyelvet beszélnek, zenei ismerettel is rendelkeznek.  Az igazgató hosszan méltatta a diákok által elért tanulmányi és sportsikereket, majd azt mondta, minden tanulmányi és sportsiker mögött ott állnak a szülők, és minden sikeres iskola mögött ott áll egy erős  szülői munkaközösség. 

- Itt állunk Balatonfüred legszebb helyén, a reformkori városrész központjában. Látjuk a Jókai-házat, ahol a nagy mesemondó megírta legkedvesebb regényét, Az arany embert - mondta Duna Katalin, majd Jókait idézve köszöntötte a diákokat: „Légy üdvöz, hazám reménye, ifjú Magyarország! Vedd a munkát komolyan, az életet derülten. Ne pazarold el, de ne is tagadd meg érzéseidet. Tanulj a külföld tudományából, de ne utánozd az idegent!” Az igazgató köszöntő gondolatai és az elismerések átadása után egy végzős diák búcsúzott társaitól és az iskolától. A gimnázium tanulói pedig szép műsorral ajándékozták meg a jelenlévőket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában