Ha egy falatból nagy baj lehet

2022.05.01. 12:00

Bőrtünetek, szédülés is utalhat ételintoleranciára, mogyoróallergiára

A legfontosabb talán, ha bebizonyosodik gyermekünknél a mogyoróallergia, hogy nem szabad megijedni. Vagyis először ez a természetes, de utána rájöhetünk: nem csak rossz oldala van ennek. Szakértővel gyűjtöttük össze a szülői tudnivalókat.

Rimányi Zita

Forrás: Pixabay

Ha a gyerekek mogyoróallergiájáról beszélünk, érdemes korai táplálásukról szólni először. Jó lenne, ha emiatt is figyelnének arra az édesanyák, hogy anyatejet kapjanak az újszülöttek. Ha első fél évükben hozzájutnak, kisebb az esélye bármiféle ételallergia kialakulásának. Később a szervezetbe juttatott bármiféle anyagra jobban reagálnak, emésztőrendszerükben ellenállóbb bélflóra lesz – hangsúlyozta Nagyné Himes Renáta litéri táplálkozási tanácsadó. Javaslata szerint ennek ellenére érdemes a gyermekek növekedése során ügyelni a különböző tünetekre, amelyek akár mogyoróallergiát jelezhetnek. Nem csak olyan nyilvánvaló emésztési gondokra utaló történések, mint a hasfájás, a hányás, a hasmenés. Szakértőnk magyarázata szerint ritkán kötik össze a szülők az ételintoleranciával a bőrviszketést, az ekcémát, a rejtélyesnek tűnő szédülést, fejfájást, de együtt értelmezve azokat érdemes gondolni az összefüggésekre.  

Fontos megkülönböztetni az egy falat után már nagyon heves reakciót kiváltó allergiát az intoleranciától, amely enyhébb tünetekkel jelentkezik. Ám, ha felmerül bármelyik, utána kell járni. Célzott kivizsgálást lehet kérni gasztroenterológusnál, allergológusnál. Főleg, ha többféle kellemetlen helyzet jelentkezik étkezések után és azok gyakoriak. Persze más is állhat a háttérben, okozhatja azokat, de azt ugyancsak érdemes lehet felfedni. Ha kiderül, hogy mogyoróallergia a diagnózis, akkor ezt az alapanyagot teljesen el kell kerülni. S ez később sem változik. Vannak olyan ételallergiák, például a tejfehérje- és a laktózérzékenység, ami kinőhető, de ha a mogyoró okozza a gondokat, akkor nem lesz így – részletezte Renáta. Ilyenkor jön a címkeböngészés. Ha súlyos az allergia, akkor a bolti termékek megvásárlásánál az is kizáró ok, ha az áru nyomokban tartalmazhat mogyorót. Nagyné álláspontja alapján ma már egy készen vehető élelmiszerről sem feltételezhetjük, hogy nincs benne mogyoró, vagy akár glutén, tejpor, szója. El kell olvasni az összetételt.

Meg kell említeni a keresztallergiákat, amelyek a meglévő állapotot súlyosbíthatják, esetenként fokozhatják a reakciókat. Ugyanis az élelmiszerekben lévő fehérjék váltják ki az ellenanyagtermelést. Ha olyasmit eszünk, aminek fehérjéje, annak kémiai összetétele hasonlít arra, amire allergiásak vagyunk, beindulhatnak olyasfajta folyamatok, amiket igyekeztünk elkerülni. Mogyoróallergia esetén előfordulhat, hogy például az olajos magvak, a szója, a bab, a borsó ugyancsak hátrányosak számunkra. Lencsefőzelék, burgonya fogyasztásakor szintén érdemes figyelni a mogyoróallergiás gyermek esetleges tüneteire. Rosszul reagálhat a narancsra, a dinnyére. Ha jó szakember, dietetikus segíti a táplálék-összeállítást, akkor erre felhívja a figyelmet, az egyéni sajátosságokat figyelembe véve fogalmaz meg tanácsokat.  

A legfontosabb talán, ha bebizonyosodik gyermekünknél a mogyoróallergia, hogy nem szabad megijedni. Vagyis először ez a természetes, de utána rájöhetünk: nem csak rossz oldala van ennek. Tulajdonképpen csak rászorítja a helyzet arra az allergiást, hogy egészségesebben táplálkozzon. Márpedig mindenkinek ezt kellene tennie. Ha van egy gyermek a családban, akinek muszáj több ételt kerülnie, ha már miatta jobban kell figyelni a főzésre, az alapanyagokra, a többiek is változtathatnak szokásaikon, előnyükre válhat. Aki pedig manapság szülőként szülinapi zsúrt vagy más összejövetelt szervez gyermeke barátainak, osztálytársainak, annak bizony gondolnia kell arra, lehet köztük allergiás. Érdemes megkérdezni a meghívottakat, mire érzékenyek és az alapján összeállítani a ropogtatnivalókat. 

Az is előfordulhat, még nem derült ki az ételallergia egy kisgyermeknél, és nem lenne jó, ha épp a bulin kerülne súlyos állapotba. Ezért eleve kerülni kell az adalékanyagokkal teli késztermékeket. Szakértőnk tanácsa szerint ilyenkor a gyümölcsökkel nem nagyon lehet mellényúlni, ha olyanok, amelyek a környékünkön teremnek. Azokat viccesen, ötletesen tálalva, kis falatkákba rendezve vagy mosolygó fejet kirakva belőlük máris vonzóvá tehető a kínálat. Persze az szintén számít, mit szoktak meg a kölykök, ha édességet, chipseket rendszeresen kapnak, akkor nehezebb a feladat, de az említett trükkök segíthetnek, hogy biztosan szívesen, örömmel egyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában